Simbol palestinskog otpora: Fawzi al-Juneidi poručio da nastavlja borbu

Anadolija
Simbol palestinskog otpora: Fawzi al-Juneidi poručio da nastavlja borbu
Simbol palestinskog otpora nakon spornog američkog priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela, 16-godišnji Fawzi al-Juneidi izjavio je da će nastaviti sa otporom prema okupaciji palestinske teritorije.

"Izraelski dužnosnici su uhapsili mene u cilju prestrašivanja i sprečavanja druge palestinske djece da se priključe otporu. Međutim, nisu uspjeli u tome", ispričao je Juneidi. 

Podsjetio je i na dane provedene u zatočeništvu, navodeći da su izraelski vojnici koristili nasilje. Ovaj 16-godišnjak je kazao da su ga udarali te da je u privođenju učestvovao puno veći broj vojnika nego što je to prikazano na fotografiji koja je obišla svijet. 

Pokušali su ga, istakao je, prestrašiti prijetnjama udarajući svako veče u vrata ćelije u kojoj se nalazio. 

Juneidi je podsjetio da je u zatvoru proveo 22 dana. Nakon oslobađanja, dobio je dozvolu da može izaći iz zemlje. 

Riječ je o dječaku kojeg su izraelske snage brutalno uhapsile 7. decembra prošle godine u Hebronu u kojem su održavani protesti povodom američkog priznanja Jerusalema kao glavnog izraelskog grada.

Fotoreporter Wisam Hashlamoun snimio je fotografiju tog hapšenja na kojoj se vidi kako veliki broj naoružanih vojnika vodi dječaka s povezom na očima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije