'Silovanje je Božija volja'

Radiosarajevo.ba
'Silovanje je Božija volja'

Republikanski kandidat za američki Senat - Richard Mourdock zgrozio je svijet izjavom koju je dao u utorak. Učestvujući u debati i odgovarajući na pitanje 'da li abortus treba biti dozvoljen u slučajevima silovanja ili incesta', Mourdock je odgovorio kako je protiv pobačaja, jer je u pitanju „Božija volja“.
Prethodno je Todd Akin, također republikanski kandidat za senatora, kazao kako žene rijetko zatrudne tijekom silovanja jer njihovo tijelo to nekako blokira: „Čini mi se, kako sam razumio liječnike, da je to (trudnoća uslijed silovanja) veoma rijetko. Ako se radi o legitimnom silovanju, žensko tijelo ima načina da obustavi proces zatrudnjivanja. Ali ako to nije uspjelo, mislim da bi trebala postojati kazna, ali za silovatelja, a ne da se napada dijete.“

„Jedina iznimka koju bih napravio, kada je riječ o abortusu, jeste u slučaju da je ugrožen život majke. Dugo sam se borio sa sobom, ali sam shvatio da je život dar od Boga.

Čak i kada život počinje u tako stravičnim situacijama, poput silovanja, to je nešto što je Bog htio.

Zgrožen ovom izjavom, čak mu je i stranački kolega - republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney otkazao javnu podršku: istaknuvši kako je Romney protivnik ovakvog stava, iz republikanskog štaba za prvog čovjeka SAD-a stigao je nalog o povlačenju svih reklamnih oglasa kojima je Romney dao svoj 'glas' za Mourdocka.

Demokrati su se, naravno, obrušili na ovu izjavu, pogotovo Mourdockov direktni oponent, demokrata Joe Donnely.

„Gospodin Mourdock je kazao kako je silovanje nešto što je Bog planirao da se dogodi. Silovanje je užasan zločin i ja ne mogu prihvatiti da bi Bog u kojeg ja vjerujem i kada namjeravao da se to dogodi nekome“, kazao je Donnelly.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije