Zveckanje oružjem: Rusi upozorili SAD i zaprijetili obaranjem raketa i napadom

Radiosarajevo.ba
Zveckanje oružjem: Rusi upozorili SAD i zaprijetili obaranjem raketa i napadom
Foto: EPA / USS Harry S. Truman krenuo prema Siriji
Ruske snage će oboriti sve američke rakete koje budu ispaljene na Siriju i napast će zračne snage ili vojne brodove s kojih su ispaljenje, rekao je ruski ambasador u Libanu.

"Ukoliko Amerikanci napadnu, onda ćemo... Oborit ćemo rakete i napasti pozicije s kojih su one ispaljene", rekao je ruski ambasador u Libanu Alexander Zasypkin, prenosi britanski Telegraph.

Ovo su najozbiljnije prijetnje ruskih zvaničnika prema Sjedinjenim Američkim Državama u posljednje vrijeme. Ranije su prenesene informacije kako je američki nosač aviona Harry S. Truman na putu prema obali Sirije u pratnji razarača naoružanog krstarećim raketama, prenijeli su svjetski mediji.

Prvi zamjenik predsjednika Komisije za odbranu pri gornjem domu ruskog parlamenta, Jevgenij Serebrenikov istaknuo kako će Rusija momentalno odgovoriti ukoliko njena vojska u Siriji bude pogođena u mogućim američkim zračnim udarima.

"Očekujemo da, u slučaju američkih napada, životi naših vojnika neće biti ugroženi. Mislim da SAD to shvataju i da neće dozvoliti da se to desi, jer bi, u suprotnom, odgovor Rusije bio momentalan, kao što je rekao načelnik Generalštaba", rekao je Serebrenikov.

Danas (srijeda) je Europska agencija za kontrolu letova upozorila je aviokompanije da budu oprezne u području istočnog Mediterana zbog mogućnosti zračnih napada na Siriju u naredna tri dana, javlja Reuters.

Eurocontrol je rekao kako bi u tom periodu mogli biti upotrijebljeni projektilizrak-zemlja kao i/ili krstareći projektili te da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za radio navigaciju.

Upozorenje dolazi dva dana nakon što je Donald Trump osudio napad otrovnim gasom koji su izvele snage Bashara al-Assada u Doumi, a u kojem je prema posljednim informacijama ubijeno najmanje 70 ljudi, dok je više od 1.000 ranjeno. Doktori i svjedoci istaknuli su kako su žrtve pokazivale simptome trovanja, moguće nervnim otrovom, a istaknuto je da se osjetio miris plina hlora.

Rusi su istaknuli da nisu pronašli tragove napada hemijskim oružjem, a Assad ističe kako hemijsko oružje nije korišteno u napadu. Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila ko je kriv za takve napade.

"Historija će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštiti čudovište, a ne živote sirijskog naroda", rekla je američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley. Bijela kuća je saopćila kako je Doland Trump otkazao posjetu Latinskoj Americi kako bi se mogao fokusirati na Siriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije