Sigurnost najveći problem Afganistana

Radiosarajevo.ba
Sigurnost najveći problem Afganistana

Hamid Karzai i Gordon Brown u Londonu (Foto: Getty)

Britanski premijer Gordon Brown je na konferenciji o budućnosti Avganistana, koja se održava u Londonu, izjavio da bi međunarodne snage krajem ove godine mogle da počnu da predaju lokalnim vlastima upravu nad nekim dijelovima zemlje.

Dodao je i da na konferenciji treba da se usvoje planovi o povećanju broja avganistanskih snaga bezbjednosti na 300.000 pripadnika do oktobra 2011. godine.

"Mi kao međunarodna zajednica danas sa predsjednikom Karzajem moramo da se dogovorimo o planovima za proširenje avganistanske armije i policije, i da se obavežemo da ćemo obezbijediti adekvatnu obuku", rekao je Brown.

Avganistanski predsjednik je prije početka konferencije izjavio da će snagama bezbjednosti biti neophodna međunarodna finansijska podrška u narednih 15 godina.

Bezbjednost najveći problem

Velika pažnja na konferenciji posvećena je problemu bezbjednosti.

Učesnici žele da od avganistanskog predsjednika Hamida Karzaia i njegovih ministara čuju kako oni vide dalji razvoj avganistanih snaga bezbjednosti i njihove sposobnosti da preuzmu odgovornost od koalicionih snaga, prvo u mirnijim delovima, a potom i u cijeloj zemlji.

Na značaj tog procesa ukazao je jedan od učesnika konferencije, specijalni američki izaslanik za Avganistan i Pakistan, Richard Holbrook.

"To će se odvijati od pokrajine do pokrajine, od područja do područja i želim da naglasim da je preuzimanje odgovornosti najkritičnije od svih pitanja s kojima smo suočeni. Uspjeh na tom polju predstavljaće uspjeh u Avganistanu. Medju snagama koje se sada upućuju u Afganistan iz Amerike i Evrope nalazi se veliki broj policijskih i vojnih instruktora."

Debata u organizaciji BBC-ja

Uoči skupa u Londonu, BBC je organizovao debatu tokom koje su avganistanski predsjednik Hamid Karzai i britanski premijer Gordon Brown odgovarali na pitanja afganistanskih studenata koji žive u Velikoj Britaniji. Studente je, između ostalog, zanimala mogućnost pregovora vlasti sa Talibanima.

Britanski premijer je ukazao na potrebu da se ojačaju afganistanska vlada, oružane snage i policija, a predsednik Karzai je naglasio da se ponuda pregovora odnosi samo na one Talibane koji ne veruju u ekstremizam i koji su spremni da se odreknu nasilja.

"Nastavićemo da uspostavljamo mir u Afganistanu svim raspoloživim sredstvima. Ponuda pregovora upućena je samo onim Talibanima koji ne pripadaju Al-Qaedi ili drugim terorističkim mrežama, koji su prihvatili ustav Afganistana i koji su spremni da se vrate normalnom, miroljubivom životu."

Afganistanski predsjednik je priznao da je zabrinut zbog raširene korupcije u zemlji. Najavio je da će na londonskoj konferenciji iznijeti akcioni plan za njeno suzbijanje.

Današnja konferencija u Londonu trajaće samo dva sata i deo je šireg procesa čiji je cilj da se pruži dalji podstrek stabilizovanju Afganistana.

bbc.co.uk

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije