Sigurnosni rizik: Čak 80 djece iz BiH odvedeno u Siriju i Irak

Radiosarajevo.ba
Sigurnosni rizik: Čak 80 djece iz BiH odvedeno u Siriju i Irak
Arhiv / Ilustracija
Više od 80 djece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom tzv. Islamske države u Siriji i Iraku i mogla bi predstavljati veliki sigurnosni rizik nakon povratka u BiH.

Bosanski muslimani najveća su grupa sa Zapadnog Balkana koja se bori za Islamsku državu u Siriji i Iraku, zajedno s borcima iz Kosova, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Istraživanje neprofitne Atlantske inicijative u Sarajevu pokazalo je da je broj odraslih muških boraca procijenjen na 188 u periodu od tri godine, a krajem 2015. godine taj broj je opao na 91, nakon što se 47 njih vratilo u BiH, a 50 poginulo. 

Od aprila, nešto manje od polovine državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 djece. Neka djeca, koja su otišla u regiju sa svojim porodicama, pridružila su se Islamskoj državi, pokazalo je istraživanje.

Prema mišljenju svjedoka i socijalnih medija, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice, piše Reuters.

Najmanje jedan maloljetnik iz BiH poginuo je u borbenim redovima Islamske države, napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spriječe odvođenje djece u zone sukoba.

"Gledamo potpuno novu generaciju djece koja odrasta na ratištu ili u blizini istog," rekao je Vlado Azinović, koautor studije. "Oni su kao tempirana bomba za bilo koju državu u kojoj završe."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije