Sierra Leone: U poplavama i klizištima smrtno stradalo 312 osoba

Anadolija
Sierra Leone: U poplavama i klizištima smrtno stradalo 312 osoba
Više od 300 ljudi poginulo je u poplavama i klizištima koje su u Freetownu, glavnom gradu Sierra Leonea, uzrokovale obilne kiše.

U saopćenju Crvenog križa Sierra Leonea se navodi da je ispod klizišta do sada izvučeno 312 beživotnih tijela.

Zamjenik predsjednika Sierra Leonea, Victor Bockarie Foh izrazio je strahovanje da bi ispod ruševina moglo biti još na stotine osoba.

Lokalne vlasti su saopćile da je veliki broj kuća na tom području ostao zatrpan blatom i zemljom.

Nabujale rijeke su potopile ulice u dvije četvrti glavnog grada Freetowna.

Lokalni mediji navode da se dio brijega nad četvrti Regent srušio na obližnje kuće.

Sinneh Kamara, šef klinike u bolnici Connaught, istaknuo je da u mrtvačnici nije bilo dovoljno mjesta za sva tijela poginulih zbog čega su zatražili pomoć.

Državna televizija je prekinula rutinsko izvještavanje i s javnošću podijelila videozapise o ljudima koji traže svoje bližnje ili u vrećama nose tijela.

Vojska je upućena kako bi pomogla u akcijama spašavanja.

Poplave su čest problem u Sierra Leoneu, gdje olujno nevrijeme redovno uništava skromne nastambe. U Freetownu, koji ima oko 1,2 miliona stanovnika, kiša pada šest mjeseci godišnje.

U poplavama u toj zemlji na zapadu Afrike u septembru 2015. godine je poginulo deset osoba, a oko 9.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije