King o napadima na novinare: Sretna sam, oni su štakorska kopilad

Radiosarajevo.ba
King o napadima na novinare: Sretna sam, oni su štakorska kopilad
Foto:The Independent / Dana Loesch: Poriče svoje izjave
Nakon ubistava petero zaposlenika redakcije Capital Gazettea u Marylandu, na internetu je objavljen snimk na kojoj glasnogovornica NRA-e govori da je sretna kada dođe do napada na novinare.

Jarrod Ramos, 38-godišnji Amerikanac iz Laurela, u četvrtak je naoružan sačmaricom upao u redakciju i otvorio vatru na novinare, urednike i druge zaposlenike Capital Gazettea. Ubijeni su Wendi Winters (65), novinarka koja je radila za specijalne publikacije, John McNamara (56), novinar, Gerald Fischman (61), urednik editorijala koji je redovno pisao riječ urednika za novine, Robert Hiaasen (59), pomoćnik urednika za vijesti i kolumnist u novinama i Rebecca Smith (34), asistentica prodaje za novine.

Mediji su napad opisali kao jedan od najsmrtonosnijih napada na američke novinare u historiji i ponovo je pokrenuto pitanje zakona o oružju. Kolumnist i aktivist za ljudska prava Shaun King objavio je na Twitteru snimak iz 2016. godine na kojoj glasnogovornica NRA-e, najmoćnijeg američkog lobija za oružje, opravdava napade na novinare, prenose svjetski mediji.

"Da razjasnimo situaciju. Dana Loesch iz NRA-e je definitivno pozivala na premlaćivanje novinara na smrt", napisao je King u objavi uz snimak:

"Ona to poriče, ali snimak je jasan", a u njoj kaže:

"Iskreno, sretna sam kad ih vidim prebijene. Budimo realni kad govorimo o tome. Ti ljudi su najgora stvar koja se trenutno mogla dogoditi američkom političkom sistemu zbog načina na koji pokrivaju mnoge stvari. Toliko toga pogriješe, posebno kada se radi o izvještavanju o kontroli oružja".

Toliko puno stvari mrzim kod velikih medija da neću imati vremena sve ispričati. Oni su štakorska kopilad planete", rekla je Loesch na NRATV-u.


Loesch je porekla da je izrekla te riječi i napala Kinga na Twitteru:

"Ti si lešinar koji me pokušava okriviti za to što je psihopat iskalio svoju opsesiju na novinarima".

NRA je u martu objavila video s prijetećom porukom za novinare u kojem ih upozorava da "njihovo vrijeme istieče". Loesch na toj snimci govori da im je "dosta svakog lažljivog člana medija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije