Šest velikih sila izradile Prijedlog rezolucije o Iranu

Radiosarajevo.ba
Šest velikih sila izradile Prijedlog rezolucije o Iranu

Šest velikih svjetskih sila, koje pregovaraju o iranskom nuklearnom dosjeu, izradile su prijedlog rezolucije koju treba dostaviti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojom osuđuju Iran da je skrivao drugo postrojenje za obogaćivanje urana, objavili su u utorak diplomati.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i plus Njemačka izradile su prijedlog rezolucije koju će dostaviti članovima IAEA-e u četvrtak, izjavio je jedan zapadni diplomat, koji je želio ostati anoniman, piše Fena.

Međutim, kako se može desiti da ovaj tekst ne dobije većinu kod glasanja, on bi jednostavno mogao biti predočen u obliku deklaracije, precizira drugi diplomat, također anoniman.

IAEA nije usvojila rezoluciju o Iranu od februara 2006. Međutim, otkriće da je Iran izgradio drugo postrojenje za obogaćivanje urana uprkos zabrani UN-a primorava Rusiju i Kinu, koje su dosad bile šutljive o tom pitanju, da pojačaju sankcije, odnosno da se pridruže zapadnoj strani.

Šest velikih sila, koje su se prošle sedmice sastale u Bruxellesu, shvatile su ozbiljnost ovog otkrića koje ne "ulijeva povjerenje u Iran".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije