Servisiranje Twittera odgođeno na zahtjev SAD-a

Radiosarajevo.ba
Servisiranje Twittera odgođeno na zahtjev SAD-a

Dok su pristaše iranskog opozicijskog predsjedničkog kandidata Mirhoseina Musavija jučer planirale protestovati peti dan zaredom, elitna Revolucionarna garda najavila je da će krenuti u akciju protiv onih koji internetske stranice koriste “kako bi poticali narod na pobunu”, javio je CNN.

Vlasti su već blokirale pristup društvenim mrežama poput Facebooka, a koje su prvih dana protesta bile ključne i za organizaciju demonstracija i kao kanali kroz koje su informacije o zbivanjima u Iranu dospijevale u inostranstvo.

Poruke na Twitteru

Blokiran je i pristup Twitteru, društvenoj mreži za koju se već nekoliko dana govori kako se upravo na njoj mogu najbolje pratiti događaji u Iranu. Iako se sama stranica ne može otvoriti u Iranu, slanje poruka na nju teško je blokirati jer se novosti mogu slati SMS-om, preko posebnih programa i drugih stranica na webu, a već su niknule i stranice preko kojih Iranci mogu svoje poruke objaviti anonimno.

Termin iranelection na Twitteru je najpopularniji otkako su u nedjelju počeli protesti. Korisnici iz Irana pod tim su terminom na Twitteru objavljivali linkove prema fotografijama s protesta na Flickru i videosnimkama na YouTubeu, ali i upute za organiziranje protesta. “Pažnja: Musavijev marš i dalje će se održati. 5 poslijepodne”, obavijestio je jedan korisnik.

Pomoć u protestima

Koliko je Twitter važan za demonstrante, pokazuje i činjenica da je američki State Department od kompanije zatražio da odgodi održavanje zbog kojega je stranica trebala biti nedostupna na 90 minuta u utorak ujutro po iranskom vremenu. Twitter je poslušao i održavanje je odrađeno dok je u Iranu bila noć.

Jučer su se pojavile glasine da se i iranska vlada uključila na Twitter pa su među korisnicima kružila upozorenja o tome. Mrežom su također kružili pozivi korisnicima iz svih dijelova svijeta da na svojim profilima kao lokaciju identificiraju Teheran i prebace se na iransku vremensku zonu kako bi se iranskim vlastima otežalo pronalaženje pristaša iranske opozicije.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije