Sergej Lavrov: "Kada se pokazalo da je riječ o Bosanki, mediji su zaćutali"

J. M.
Sergej Lavrov: "Kada se pokazalo da je riječ o Bosanki, mediji su zaćutali"
Foto: MVP Rusije / Lavrov na konferenciji za štampu u Ljubljani

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravio je u posjeti Ljubljani, gdje se susreo sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

Nakon susreta, dvojica šefova diplomatija održala su konferenciju za medije na kojoj je Lavrov, između ostalog, zamoljen da prokomentira "aferu Ibiza" koja je rezultirala padom Vlade Austrije.

Pala Vlada Austrije: Sebastian Kurz više nije kancelar

Podsjetimo, afera je nastala nakon objavljivanja skandaloznog snimka na kojem je zamjenik austrijskog kancelara Heinz-Christian Strache razgovara s navodnom nećakinjom ruskog oligarha. Nakon nekoliko dana pokazalo se da je "ruskinju" na tajnom snimku glumila studentica iz Bosne i Hercegovine.

Mediji: Studentica iz BiH za 7.000 eura srušila Vladu i izazvala potres u Austriji

Na osnovu ove afere Lavrova su novinari pitali "zašto Rusi ponovo plaše Evropu", a šef ruske diplomatije ih je pozvao da objektivno izvještavaju o događajima, piše na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"Što se tiče bosanske studentice koja govori ruski jezik, mislim da je tu svima sve jasno. Rusofobija je sada u modi i za nju se mogu dobiti neke pozitivne dividende od starije braće i sve se može pripisivati Rusima po principu koji je Theresa May svojevremeno nazvala 'vrlo vjerovatno' (highly likely). To je vrlo u modi", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu i dodao:

"Ispalo je da su slobodni mediji na Zapadu aktivno prihvatili da se radi o Ruskinji. Na kraju su počeli da navode da se radi ’djevojci koja govori ruskim jezikom', i redovno su to pominjali. Sada kada se pokazalo da se radi o bosanskoj studentici, zašto se o tome tako malo govori, ako se uopće i govori", zaključio je Lavrov.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije