Separatisti u Kataloniji osvojili većinu na izborima

Radiosarajevo.ba
Separatisti u Kataloniji osvojili većinu na izborima
Blok stranaka koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo je uspio osvojiti većinu u parlamentu i imat će 70 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, javlja izvještač RTS-a.

Bivši predsjednik katalonske Vlade Carles Puigdemont poručio da je riječ o pobjedi "Katalonske republike" nad španskom državom.

U Narodnoj stranci premijera Španije Mariana Rajoya poručuju da je vrijeme da se razgovara.

Prema podacima sa 99,89 posto biračkih mjesta, na vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji separatističke partije uspjele su osvojiti 70 od 135 mjesta u parlamentu, na šta su ukazivale i izlazne ankete.

Od toga je partija "Zajedno za Kataloniju", bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta, osvojila većinu, odnosno 34 mjesta, javlja Reuters. Slijede Republikanska ljevica sa 32 i Kandidatura narodnog jedinstva sa četiri mjesta.

Izvještač RTS-a javlja da će pojedinačno najviše poslaničkih mjesta (37) imati Unionistička stranka Građani, ali u bloku sa strankama koje se zalažu za ostanak unutar Španije neće imati većinu.

Liderka Građana Ines Arimadas rekla je za BBC da je njena stranka pobijedila, te da će probati formirati koaliciju, iako znaju da će to biti teško.

Veliki poraz na ovim izborima doživjela je Narodna stranka premijera Mariana Rajoya, osvojivši samo tri poslanička mjesta – za razliku od 2015. godine kada je imala 11 mjesta u parlamentu.

Poruka ovih izbora je da je vreme da se razgovara, rekao je portparol Narodne stranke poslije objavljivanja rezultata.

Puigdemont: Pobjeda nad španskom državom

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont poručio je iz Brisela da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobjedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Dodao je da EU mora uzeti u obzir da rješenje Rahoya ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata, navodi AP.

Inače, u Kataloniji je zabilježena rekordna izlaznost na glasanje. Prema podacima koje je objavio Mundo, izlaznost je bila oko 82 posto.

Incidenti tokom glasanja nisu zabilježeni.

Mnogi se nadaju da će ovi izbori riješiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smijeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Puigdemont i četiri bivša ministra borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati su nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Puigdemont je kampanju za regionalne izbore vodio iz Brisela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije