Šefovi diplomatija članica NATO-a u Briselu: Moramo ostati na Balkanu

Anadolija
Šefovi diplomatija članica NATO-a u Briselu: Moramo ostati na Balkanu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, istakao kako su prošle godine evropski saveznici i Kanada doprinijeli povećanju izdvajanja za odbranu 10 milijardi dolara.

"Ali, moramo nastaviti ovim tempom. Jedna od opcija o kojima je bilo riječi je da se pripreme nacionalni planovi kako bi ispunili naše obaveze u NATO-u", rekao je Stoltenberg.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o dnevnom redu Samita NATO-a koji će biti održan 25. maja.

"Prije svega, razgovarat ćemo o tome kako možemo produbiti transatlantske odnose putem pravedne raspodjele tereta", rekao je Stoltenberg, dodaući kako će na pomenutom samitu biti razgovarano i o ulozi NATO-a u borbi protiv terorizma.

"U napadu koji se prošle sedmice desio u Londonu ubijeni su ili ranjeni ljudi iz 11 različitih zemalja. Ovo je samo jedan od napada koji su se desili našim saveznicima posljednjih mjeseci. Ovaj napad koji je izveden protiv nas svih podsjetio nas je kako moramo poduzeti snažnije napore", kazao je Stoltenberg.

Dodao je kako NATO pomaže zemljama u okruženju da sačuvaju stabilnost.

"Razgovarali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu. Složni smo da tu u tom regionu, koji ima ključni značaj za sigurnost Evrope, trebamo zadržati naše prisustvo, fokusirati se na na to područje i nastaviti s dosadašnjim inicijativama", rekao je Stoltenberg.

Na kraju je istakao kako su danas razgovarali i o Turskoj i Rusiji, dodajući da Turska ima pravo na odbranu kao i pravo na suđenje onima koji stoje iza pokušaja puča u toj zemlji, ali u skladu s pravnim normama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije