Šef Wagnera zaprijetio Macronu: "Kliještima ćemo čupati zube iz tih zlih usta"

7
Radiosarajevo.ba
Šef Wagnera zaprijetio Macronu: "Kliještima ćemo čupati zube iz tih zlih usta"
Foto: Radio Slobodna Evropa / Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Wagner, ponovo je pobjesnio.

Ovaj put ga je potaknuo francuski parlament koji je njegovu grupu plaćenika Wagner proglasio terorističkom organizacijom, pa je "Putinov kuhar" u srijedu direktno zaprijetio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, piše Politico.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je ustvrdio da je Wagner "spašavao ljude u centralnoj Africi od francuskih vojnika koji su im se rugali. Wagner ima snažno uporište u ovom području te pokušava potisnuti francusku prisutnost u regiji.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Kliještima ćemo vaditi pokvarene zube iz tih zlih usta", dodao je Prigožin. "Možemo iščupati zube i Macronu i, općenito, svima koji prosipaju patogenu prljavštinu o Wagneru."

U utorak su francuski zastupnici pozvali EU da upiše Wagner na listu terorističkih grupa Unije i provede više pravnih alata kako bi onemogućila Wagnerovu finansijsku aktivnost u Europi. EU je Prigožina sankcionirala u aprilu prošle godine.

"Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist... da se destabiliziraju institucije", rekao je Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove stranke.

Vladimir Putin naredio: Rusija se povlači iz vojnog sporazuma koji je važan za Evropu?

Vladimir Putin naredio: Rusija se povlači iz vojnog sporazuma koji je važan za Evropu?

Wagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u invaziji Kremlja na Ukrajinu, unatoč javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih odbrambenih dužnosnika.

Ova paravojna grupa uglavnom je uključena u bitku za Bahmut, koja je postala mračna tačka borbi između ruskih i ukrajinskih snaga. Wagner je navodno snimio brojne videosnimke na kojima se vidi mučenje pa čak i odrubljivanje glava ratnim zarobljenicima. U aprilu su dva bivša zapovjednika Wagnera i bivši osuđenici priznali da su po Prigožinovom nalogu ubijali ukrajinske civile i djecu. Plaćenici su 2022. godine snimili video u kojem su navodno maljem pogubili vlastitog vojnika nakon što su ga optužili za suradnju s ukrajinskim snagama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije