Šef turske policije: Uhapsili smo osobu odgovornu za eksploziju u Istanbulu

2
Hina
Šef turske policije: Uhapsili smo osobu odgovornu za eksploziju u Istanbulu
Foto: EPA-EFE / Potresni prizori iz Istanbula

Turska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za podmetanje bombe koja je u nedjelju eksplodirala u pješačkoj zoni u centru Istanbula, usmrtivši najmanje šestero i ranivši više desetaka ljudi.

Bomba je eksplodirala u nedjelju oko 16.20 sati po lokalnom vremenu na šetalištu Istiklal, ulici s brojnim kafićima, restoranima, kinima i prodavnicama.

Prema trenutno dostupnim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je osoba povrijeđena, među njima dvije teško.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

U eksploziji u Istanbulu poginuli zaposlenik ministarstva i njegova kćerka

U eksploziji u Istanbulu poginuli zaposlenik ministarstva i njegova kćerka

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u nedjelju "kukavički napad". "Prve informacije upućuju na zaključak da je riječ o terorizmu", rekao je Erdogan. On nije spominjao ništa o tome ko bi mogao stajati iza napada, ali je istaknuo da 'miriše na terorizam'.

Niko zasada nije preuzeo odgovornost za napad.

U ponedjeljak ujutro ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu izjavio je, prema izvješću državne televizije TRT, da je policija uhapsila osobu koja je podmetnula bombu.

Osumnjičena je osoba povezana sa Kurdskom radničkom strankom (PKK), a ministar Soylu zaprijetio je osvetom, naveo je TRT.

U EU i SAD-u PKK ima status terorističke organizacije, napominje agencija dpa.

Soylu je otkrio da je preliminarna istraga pokazala da je nalog za napad došao iz Sirije.

"Naša je procjena da je na naredba za napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sjedište", rekao je.

Iako Soylu nije iznosio više detalja o bombašu, potpredsjednik Fuat Oktay, koji je posjetio mjesto eksplozije, spomenuo je da bi bombaš mogla biti žena.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag također je izjavio da je žena sjedila na jednoj klupi na ulici više od 40 minuta, a eksplozija se dogodila samo nekoliko minuta nakon što je ustala.

Šetalište Istiklal bio je meta terorističkog napada i 2016. godine, kada je bombaš ubio četvero ljudi i ranio njih 39. Turska je vlada tada objavila da je napadač povezan sa skupinom Islamska država, ali ona nije preuzela odgovornost, ističe dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije