Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

2
Radiosarajevo.ba
Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"
Foto: Twitter / Jevgenij Prigožin

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin iznio je tvrdnje da ruska vojska ne snadbjeva njegove plaćenike sa dovoljno zaliha municije i da bi to moglo dovesti do katastrofalnog povlačenja na prvoj liniji.

Prigožin je rekao da bi ruske linije fronta u blizini Bahmuta mogle pasti ako njegove snage ne dobiju municiju koju im je Moskva obećala krajem februara. Ovo je najnoviji znak napetosti između Kremlja i šefa plaćenićke grupe Wagner.

"Za sad, pokušavamo da otkrijemo razlog: da li je u pitanju obična birokratija, ili izdaja", rekao je Prigožin na svom Telegram kanalu u nedjelju.

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

Prigožin redovno kritikuje rusko vojno rukovodstvo. U februaru je optužio Sergeja Šojgua i druge za "izdaju" zbog zastoja u isporuci municije njegovim vojnicima.

"Ako se Wagner sada povuče iz Bahmuta, cijeli front pada", rekao je Prigožin. "Ta situacija ne bi bilo dobra ni za jednu od vojnih formacija koje brane ruske interese."

Ruska pobjeda u gradu u kojem je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi bila bi prva velika pobjeda u skupoj zimskoj ofanzivi za koju su Rusi regrutovali stotine hiljada rezervista. Rusija je naglasila da je osvajanje Bahmuta stepenica do osvajanja industrijske regije Donbas, što je Rusima jedan od najvažnijih ciljeva.

Vojni analitičari, s druge strane, vjeruju da Bahmut, potpuno uništen u borbama, nema stvarnu stratešku vrijednost.

Komandir ukrajinskih snaga u Bahmutu, Volodimir Nazarenko, potvrdio je da nije dobio nikakvu naredbu o povlačenju, te da još uvijek drže odbranu u neizglednim uslovima.

"Situacija u Bahmutu liči na pakao, a tako je na cijelom istočnom frontu", rekao je Nazarenko u videu koji je objavio na Telegramu.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak ujutro rekla da su njihove snage u proteklom danu odbile 95 ruskih napada u području Bahmuta.

"Situaciju u Bahmutu bih opisao kao kritičnu", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

Donbas je sačinjen od Donjecka i Luhanjska, za koji Rusija tvrdi da ih je anektirala, iako nikada nije uspostavila potpunu kontrolu.

Sjeverno od Bahmuta, ruske snage napredovale su do grada Bilohorivka u regiji Luhanjsk, odakle su paljbom gađale naselja u smjeru Kupianska i Limana.

Na jugu, ruske snage su se pripremile za ofanzive u regijama Zaporižja i Herson, bombardujući desetine gradova i sela, uključujući Herson, što je rezultiralo i civilnim žrtvama.

Iz ukrajinske vojske su rekli da se blizu grada Vuhledara, jugozapadno od Donjecka, stariji oficiri ruske 155. brigade odbijaju naredbe za napad.

"Vođe brigade i stariji oficiri odbijaju da provedu besmisleni napad koji od njih zahtjevaju neškolovani komandanti - da udare na dobro branjene ukrajinske pozicije sa malo zaštite i malo pripreme", navedeno je u izvještaju Ukrajinske vojske, prenosi Al Jazeera.

Ukrajinski vojni analizičar Ždanov rekao je da su dvije grupe Kozaka, poznate kao Stepa i Tigar, izrazile nezadovoljstvo komandom i odbile da učestvuju u novoj ofanzivi.

Rusija oborila tri projektila iznad južne regije Belgorod

Rusija oborila tri projektila iznad južne regije Belgorod

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je gađalo komandne centre ukrajinskog odreda Azov u Zaporižju. Ove tvrdnje nije bilo moguće verifikovati.

Ruski šef odbrane, Sergej Šojgu, posjetio je svoje snage u Ukrajini preko vikenda, podijelio medalje i sastao se sa komadantima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije