Šef NATO-a se oglasio nakon Putinovog govora i poslao poruku Rusiji

2
Anadolija
Šef NATO-a se oglasio nakon Putinovog govora i poslao poruku Rusiji
Foto: AA / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da povuče odluku o suspendovanju učešća u novom nuklearnom sporazumu START.

"Pozivam Rusiju da preispita svoju odluku da suspenduje učešće u novom sporazumu START", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU-a za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom.

On je naveo da više nuklearnog oružja i manje kontrole naoružanja čine svijet opasnijim i naglasio važnost svjetskog poretka zasnovanog na pravilima.

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

Do Stoltenbergove izjave došlo je nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je najavio da njegova zemlja suspenduje učešće u sporazumu koji ima za cilj kontrolu i smanjenje strateškog nuklearnog oružja koje koriste Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Stoltenberg je odgovorio i na Putinovu optužbu da je Zapad izazvao i doveo do eskalacije rata u Ukrajini riječima: "Niko ne napada Rusiju. Rusija je agresor."

Borrell je odbacio Putinove argumente, rekavši da je prema Povelji Ujedinjenih nacija sasvim legitimno podržavati onoga ko je žrtva agresije.

Putin suspendovao zadnji nuklearni sporazum sa SAD, novi projektili stavljeni u borbenu dužnost

Putin suspendovao zadnji nuklearni sporazum sa SAD, novi projektili stavljeni u borbenu dužnost

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisan je 2010. i produžen 2021. godine na još pet godina. Sporazum ima za cilj kontrolu i smanjenje strateških nuklearnih snaga koje koriste SAD i Rusija.

Lideri NATO-a, EU-a i Ukrajine sastali su se prvi put u ovom trilateralnom formatu, koji je Borrell nazvao istorijskim.

Stoltenberg je ponovio svoj poziv NATO saveznicima da održe i ojačaju vojnu podršku Ukrajini.

Borrell se složio da treba pojačati vojnu proizvodnju, ali je naglasio da je potrebno koristiti ono što imaju.

Rekao je i da je u ponedjeljak poslao pismo svim ministrima odbrane EU-a pozivajući ih da isporučuju prema ugovorima koji su već potpisani s odbrambenom industrijom, dajući prednost Ukrajini, umjesto da popunjavaju svoje zalihe.

Stoltenberg je rekao da su se složili da će NATO pomoći Ukrajini u stvaranju "efikasnog, odgovornog i transparentnog sistema nabavki" nakon nedavnih otkrića o korupciji u nabavkama ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije