Šef NATO-a: Bitno je da Turska ostane naš saveznik

Radiosarajevo.ba
Šef NATO-a: Bitno je da Turska ostane naš saveznik
EPA / Jens Stoltenberg
"Turska ima veliku vojsku, profesionalne oružane snage i siguran sam da će i dalje biti snažan saveznik u NATO-u", rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Približno 60 hiljada vojnika, policajaca, sudija, službenika i učitelja suspendirano je ili uhapšeno nakon pokušaja puča, što je povećalo napetost u zemlji od 80 miliona stanovnika koja graniči sa Sirijom i zapadni je saveznik protiv tzv. IS-a, piše Hina.

Oko trećine od približno 360 generala turske vojske uhapšeno je nakon neuspjelog puča 15. jula.

U srijedu su nizozemski, njemački i kanadski ministri za vanjske poslove izrazili zabrinutost zbog razmjera čistki turskih vlasti i pozvali Tursku da poštuje vladavinu prava.

Stoltenberg je rekao kako očekuje da će turska reakcija na pokušaj puča biti odmjerena i u skladu s vrijednostima NATO-a, dodavši da se nije razgovaralo o ponovnom razmatranju članstva Turske u vojnom savezu.

"Za sve nas je bitno da Turska i dalje bude snažan saveznik u NATO-u jer se Turska nalazi na granici svih nestabilnosti, svega nasilja koje smo vidjeli u Iraku i Siriji", rekao je Stoltenberg.

U izjavi novinarima nakon sastanka ministara obrane u bazi Andrews pokraj Washingtona, američki ministar za obranu Ash Carter rekao je da je sastanak usredotočen na stabilizaciju i obnovu koja će uslijediti nakon pobjede nad tzv. Islamskom državom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije