Prvi put u historiji šef jakuza osuđen na smrtnu kaznu u Japanu

1
Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji šef jakuza osuđen na smrtnu kaznu u Japanu
Foto: Asahi Shinbun / Satoru Nomura (u bijelom)

Šef jakuza osuđen je na smrt u Japanu, što se smatra prvom smrtnom kaznom za jakuze u ovoj zemlji.

Satoru Nomura (74) rekao je u utorak sucu Okružnog suda Fukuoka u zapadnom Japanu: "Tražio sam pravednu odluku... Žalit ćete zbog ovoga do kraja života", izvijestile su novine Nishinippon Shimbun.

Nomura, čelnik kriminalnog sindikata 'Kudo-kai' na jugozapadu Japana, porekao je optužbe da je on bio organizator nasilnih napada. Kudo-kai se često opisuje kao "najnasilnija" jakuza družina u Japanu.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Prema japanskoj televiziji NHK, nema izravnih dokaza da je Nomura naredio napade. Međutim, izričući kaznu, sudac je rekao da je banda djelovala po tako strogim pravilima da je bilo nezamislivo da su se napadi mogli izvesti bez odobrenja njenog vođe.

Suđenje se vrtilo oko napada koje su pripadnici Kudo-kaija izveli u periodu od 1998. do 2014. Tokom tog razdoblja, bivši čelnik ribarske zadruge ustrijeljen je i ubijen, a troje drugih - uključujući medicinsku sestru i bivšeg policajca - upucano je ili napadnuto nožem.

Nomurini odvjetnici planiraju se žaliti na presudu. Nomurin prvi saradnik Fumio Tanoue u utorak je doživotno osuđen na zatvor, rekao je sud.

Jakuza mafija se u Japanu dugo tolerirala kao nužno zlo za osiguravanje reda na ulicama i brzo obavljanje poslova, koliko god sumnjiva bila sredstva. No posljednjih desetljeća oštriji propisi protiv bandi, slabljenje socijalne tolerancije i slaba ekonomija rezultirali su stalnim padom članstva u jakuzi.

Jakuza je iz kaosa poslijeratnog Japana prerasla u kriminalne organizacije vrijedne više milijardi dolara, uključene u sve, od droge i prostitucije do zaštitnih reketa i kriminala. Za razliku od italijanske mafije ili kineskih trijada, jakuze su dugo zauzimale sivu zonu u japanskom društvu - one nisu ilegalne, a svaka grupa ima svoje sjedište pred policijom.

S više od 100 zatvorenika koji čekaju smrtnu kaznu, Japan je jedna od rijetkih razvijenih zemalja koja ima ovu vrstu najtežeg kažnjavanja. Javna podrška smrtnoj kazni i dalje je velika unatoč međunarodnim kritikama, uključujući i grupe za zaštitu prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije