Sedamdeset godina živi unutar željeznih pluća, doktori se još davnih dana pitali kako je uopće živ

0
Radiosarajevo.ba
Sedamdeset godina živi unutar željeznih pluća, doktori se još davnih dana pitali kako je uopće živ
FOTO: The Guardian / Paul Alexander sedamdeset godina živi unutar željeznih pluća

Paul Alexander iz Dallasa imao je samo šest godina kada je obolio od poliovirusa, visoko zarazne virusne infekcije koja je uzrokovala dječju paralizu.

Čovjek je gotovo umro prije nego što su ga liječnici stavili u takozvana željezna pluća, u mehanički respirator koji zatvara veći dio tijela osobe i mijenja tlak zraka kako bi stimulirao disanje. 

Obolio je 1952. godine, i to do te mjere da je mogao micati samo glavu, vrat i usta.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Doktori su još tada, dok su ga promatrali takvog malenog, bili začuđeni što je uopće živ, ali unatoč svim izgledima i crnim prognozama Paul se drži i punih sedamdeset godina kasnije.

I ne samo da se Paul nije predao, uspio je u međuvremenu ispuniti svoj san i postati odvjetnik.

Danas mu je 76 godina, Guinnessova knjiga rekorda prepoznaje ga kao čovjeka koji je proveo najduže vrijeme u željeznim plućima, te se smatra da na svijetu postoji još samo jedna osoba koja živi unutar takvog respiratora (ona je American Martha Lillard).

Paul je svojedobno uz pomoć fizioterapeuta naučio i "disati poput žabe", odnosno koristiti mišiće grla kako bi gurao zrak u pluća. Zahvaljujući tome je mogao napuštati željezna pluća na duža razdoblja, a u aprilu 2020. godine je objavio i svoje memoare.

Bilo mu je potrebno više od osam godina da ih dovrši, a kada ne bi diktirao prijatelju, koristio je plastični štapić i olovku kako bi kucao svoju priču po tastaturi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije