Austrija: Kurtz izjavom o pokrivenim ženama u Sarajevu skuplja političke poene

Radiosarajevo.ba
Austrija: Kurtz izjavom o pokrivenim ženama u Sarajevu skuplja političke poene
Ahmed Husagić, koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije, komentirajući izjave ministra za vanjske poslove Austrije Sebastiana Kurtza, izjavio je kako on dajući kontroverzne izjave želi ustvari prikupiti političke poene.

Ministar za vanjske poslove Austrije Sebastian Kurtz izrazio je zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana.

Kurtz je izjavio da u Sarajevu ili Prištini se, na primjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu, što je izazvalo brojne reakcije javnosti.

"Zapanjen sam izjavama Ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurtza. Očigledno da ministar osim u svojoj zemlji traži opasnosti i u susjednim zemljama kako bi svoje građane plašio pred izbore koji se trebaju održati 15. oktobra ove godine.

Zbog nedostatka izbornog programa jedino što mu je preostalo je preuzimanje populističke retorike.  Sada izmišlja i priču kako žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju po gradu pokrivene kako bi promijenili sliku grada. Moja cijela porodica, prijatelji i poznanici kojih je veliki broj a koji žive u Bosni i Hercegovini nisu upoznati sa takvim slučajevima. Jedino koga možemo vidjeti na ulicama bh. gradova su turistkinje iz arapskih zemalja koje su potpuno pokrivene a koje u BiH dolaze zbog ugodne klime i prirodnih ljepota. Sumnjam da su one plaćene za to", komentirao je Ahmed Husagić, koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije.

"Ovakvim neistinitim izjavama da je neko plaćen da hoda pokriven ne samo da šteti izgradnji povjerenja u BiH nego i utječe na podjelu društva i u Austriji. Sigurno je kontraproduktivno ovakvim izjavama stigmatizirati najintegrisaniju zajednicu u Austriji, a to je po svim parametrima bosanskohercegovačka", rekao je Husagić i dodao da je jedino sa čim bi se složio sa Kurtzom je da treba ubrzati proces integracije zapadnog Balkana u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije