Savjetnik Zelenskog predviđa kada bi rat trebao biti gotov

Radiosarajevo.ba
Savjetnik Zelenskog predviđa kada bi rat trebao biti gotov
Foto: Vlada Ukrajine / Oleksij Arestovič

Rat u Ukrajini će vjerovatno biti gotov početkom maja kada Rusiji ponestane resursa za napad na svog susjeda, rekao je u ponedjeljak uveče Oleksij Arestovič, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika.

Pregovori između Kijeva i Moskve, u koje Arestovič nije lično uključen, do sada su dali vrlo malo rezultata osim nekoliko humanitarnih koridora iz opkoljenih ukrajinskih gradova.

U videu koji je objavilo nekoliko ukrajinskih medija, Arestovič je rekao da će tačan tajming zavisiti od toga koliko je sredstava Kremlj spreman da posveti kampanji.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

"Mislim da najkasnije u maju, početkom maja, treba da imamo mirovni sporazum, možda mnogo ranije, videćemo, govorim o najnovijim mogućim datumima", rekao je Arestović, prenosi New York Post

"Sada smo na račvanju puta: ili će doći do mirovnog sporazuma vrlo brzo, u roku od sedmicu ili dvije, sa povlačenjem trupa i svega, ili će biti pokušaja da se neki, recimo, Sirijci okupe za drugi krug i, kada i njih sameljemo, dogovor do sredine aprila ili krajem aprila."

"Potpuno lud" scenario bi takođe mogao uključiti Rusiju da pošalje nove regrute nakon mjesec dana obuke, rekao je on.

Ipak, čak i kada se mir postigne, mali taktički sukobi mogli bi ostati mogući još godinu dana, prema Arestoviču, iako Ukrajina insistira na potpunom uklanjanju ruskih trupa sa svoje teritorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije