Savjet bezbjednosti o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Savjet bezbjednosti o Kosovu

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra izveštaj o stanju na Kosovu. Šef UN-a Ban Ki-Moon upozorio da albanski lideri ignorišu njegovog predstavnika na Kosovu i traže ukidanje UNMIK-a. Bezbjednosno stanje relativno stabilno, povratak izbjeglica i dalje razočaravajući. Srbija će zatražiti da prestanu pritisci usmjereni ka daljim priznavanjima jednostrano proglašene nezavisnosti.

Najmoćnije tijelo svjetske organizacije razmotriće danas redovni, tromjesečni, izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona o razvoju situacije na Kosovu, u kojem se kao poseban problem navodi da lideri kosovskih Albanaca ignorišu čefa UNMIK-a Lamberta Zanijera i traže ukidanje te misije.

"Kosovske vlasti nastavile su da deluju u skladu sa 'Ustavom republike Kosovo' i u više navrata tražile okončanje misije UNMIK-a, naglašavajući da rezolucija 1244 više ne predstavlja relevantan dokument i da oni nemaju nikakve pravne obaveze da poštuju taj dokument", navodi se u Banovom izveštaju, koji je još prošle sedmice podijeljen diplomatama na Ist riveru.

Šef UN je ocijenio da misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, funkcioniše pod patronatom svjetske organizacije i statusno neutralno u skladu sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti.

U Banov izveštaj, po drugi put, uključen je i aneks koji se odnosi na rad Euleksa, u kojem se navodi da je misija Evropske unije postala u potpunosti operativna 6. aprila, od kada su okončana dva suđenja za ratne zločine, uspostavljena kontrola carinskih ispostava, te pokrenut dijalog sa vlastima u Beogradu.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije