Saudijska vojska bombardira položaje jemenskih pobunjenika

Radiosarajevo.ba
Saudijska vojska bombardira položaje jemenskih pobunjenika

Saudijska ratna avijacija i artiljerija bombardirale su uporišta jemenskih pobunjenika u pograničnim predjelima kako bi se spriječilo širenje sukoba iz Jemena u Saudijsku Arabiju, saopćio je u ponedjeljak izvor blizak sigurnosnim krugovima u Rijadu.

Isti izvor tvrdi da je zarobljen veći broj pobunjenika, javio je Reuters.

Pobunjenici su na svojoj web stranici u ponedjeljak objavili da je saudijska vojska pojačala zračnu ofenzivu ponavljajući napade iz zraka i iz artiljerijskog oružja na prilaze Saada Cityja, glavnog grada u planinskoj oblasti Saada gdje im je uporište.

Također su naveli da su u nedjelju spriječili pokušaj saudijske vojske da kopnom uđe na jemenski teritorij i prisilili je da ostavi izvjestan broj vozila i oružja.

Glasnogovornik jemenski vojske demantirao je u ponedjeljak ovu tvrdnju ističući da se svaka od zemalja bori protiv pobunjenika na svojoj teritoriji.

Britanska agencija podsjeća da su početkom mjeseca pobunjenici iz Jemena izvršili upad na saudijski teritorij i tada su ubijena dva saudijska graničara.

Saudijska Arabija strahuje da bi se nestabilnost iz Jemena, gdje na sjeveru po podacima UN-a ima oko 175.000 raseljenih ljudi, zbog sukoba mogla preliti na njezinu teritoriju.

Saudijski princ Najef bin Abdul Aziz, koji je i ministar unutarnjih poslova zadužen za borbu protiv terorizma, smatra kako je moguće da su pobunjenici iz sjevernog dijela Jemena povezani s Al-Qaidom.

Tu ocjenu dijeli i Richard Balet, koordinator UN-ovog Odbora za nadzor sankcija ljudima i organizacijama povezanim s talibanima i Al-Qaidom, koji je u ponedjeljak izjavio da je jemenski krilo Al-Qaide vjerojatno najopasnije u regiji jer je najbliže rukovodstvu te terorističke organizacije.

Al-Qaida na Arapskom poluotoku (AQAP), kako se zove to krilo, ističe se svojom neustrašivošću, o čemu svjedoči neuspjeli atentat na princa Najefa u augustu. Osim toga ono regrutira Saudijce, od kojih će mnogi izvesti napade upravo protiv Saudijske Arabije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije