Saudijska Arabija prijeti SAD: Prodat ćemo 750 milijardi dolara američkih obveznica

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija prijeti SAD: Prodat ćemo 750 milijardi dolara američkih obveznica

U slučaju usvajanja zakona kojim će Sjedinjene Američke Države smatrati Saudijsku Arabiju odgovornom za terorističke napade 2001. godine, Rijad će početi prodaju američkih obveznice i druge imovine u vrijednosti 750 milijardi dolara, piše New York Times.

O tome je administraciju američkog predsjednika Baracka Obame obavijestio Adel al-Dzhubeyr, ministar vanjskih poslova Kraljevine, tokom posjete Vašingtonu. 

Američki Kongres želi usvojiti zakon koji omogućava da se sudi saudijskoj Vladi za umiješanost u terorističke napade 11. septembra. 

Kontraverzni zakon dat će mogućnost američkom sudu da oduzima i zamrzava bankovne račune i druga sredstava Saudijske Arabije koja se nalaze u SAD.

Prema informacijama lista New York Times, Obamina administracija, predstavnici Pentagona i State Departmenta upozorili su članove Kongresa na ozbiljne ekonomske i finansijske implikacije usvajanja zakona.

Saudijske vlasti negiraju bilo kakvu umiješanost u terorističke napade 11. septembra.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije