Saudijska Arabija predviđa novi skok cijena nafte

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija predviđa novi skok cijena nafte

Saudijska Arabija je na energetskom samitu u Rimu u ponedjeljak upozorila da bi, uslijed manjka investicija u proširenje proizvodnih kapaciteta u uslovima finansijske krize, cijene nafte za dvije do tri godine mogle ponovo da se približe rekordu od 150 dolara za barel, koji je bio zabilježen u julu 2008.

Na sastanku ministara energetike i zvaničnika Grupe osam najrazvijenih zemalja svijeta (G8) razgovara se o cijenama nafte koje se trenutno kreću oko šestomjesečnog maksimuma od više od 60 dolara za barel, ali ispod nivoa od 75 dolara za barel koji je, kako ukazuju proizvođači tog energenta, neophodan da bi se podstakle investicije u nove proizvodne kapacitete, prenosi Reuters.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je ukazao da se svijet kreće ka novom skoku cijena nafte poslije sadašnjeg perioda smanjenja tražnje i nižih cijena, kao posljedice globalnog ekonomskog slabljenja.

Niske cijene nafte i slaba tražnja obeshrabrile su investiranja u energetske projekte, a problem su otežali i visoki troškovi za razvoj tih projekata i malo raspoloživih kredita, ukazao je Naimi.

Njegovom upozorenju su se pridružili i drugi učesnici energetskog samita koji se završava danas, pri čemu je prvi zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džon Lipski takođe prognozirao skok cijena nafte u narednom srednjoročnom periodu, poslije relativno stabilnog tržišta na kratak rok.

On je predočio da će investiranja u energetiku vjerovatno ostati slaba u 2010, posle očekivanog smanjenja u 2009.

Međunarodna agencija za energetiku je prognozirala da će ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i prirodnog gasa opasti 21 posto u ovoj godini, podsjetio je Rojters.

Izvršni direktor italijanske energetske kompanije "Eni" Paolo Skaroni smatra da bi jedno od rješenja moglo biti formiranje globalne agencije za naftu koja bi predstavljala proizvođače i potrošače i koja bi se borila protiv nestabilnosti cijena i osigurala priliv investicija u energetski sektor.

Energetski samit G8 održava se pred sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u četvrtak, na kojem će, kako se očekuje, proizvođački kartel zadržati proizvodnju na nepromijenjenom nivou, s obzirom na to da više cijene nafte ublažavaju bojazan od velikih zaliha i naglog pada tražnje.

Potrošačke zemlje, poput SAD, pozvale su OPEK da nastavi da vodi računa o stabilnosti cijena, kako bi se spriječilo naglo poskupljenje nafte koje bi moglo oslabiti nade u ekonomski oporavak.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije