Saudijska Arabija pogubila 47 osoba optuženih za terorizam, među njima i Al-Nimr

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija pogubila 47 osoba optuženih za terorizam, među njima i Al-Nimr

Saudijska državna novinska agencija SPA (Saudi Press Agency) saopćila je putem televizije da jeproteklog dana izvršeno 47 pogubljenja osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom.

Informaciju je potvrdilo saudijsko ministarsvo unutrašnjih poslova objavivši pri tome 30 imena osuđenih terorista.

Oni su pogubljeni u okviru kazne za napade i planiranje napada na civile i vojna lica na teritoriji Saudijske Arabije i susjednih zemalja.

Pogubljene osobe osuđene su na smrt zbog serije napada koje je Al-Kaida izvršila između 2003. i 2006. godine. Na spisku pogubljenih nalazi se i poznati šiitski vjerski vođa Nimr al-Nimr. Njih 45 bili su državljani Saudijske Arabije dok su druga dva bili državljani Čada i Egipta.

Nimr je bio glasan pristaša protesta koje su izbile u Istočnoj provinciji 2011. godine gdje živi većina manjinskog šiitskog stanovništva u Arabiji. Ta grupa već dugo se žali na diskriminaciju. Nimr je uhapšen prije dvije godine, a tokom hapšenja je i upucan, što je potaknulo dane nereda.

Njegov brat kazao je da je Nimr proglašen krivim za "strano uplitanje" i "neposlušnost vladarima".

Iran je ranije upozorio Arabiju da će ih pogubljenje Nimra "puno koštati".

Kraljevina je tokom 2015. godine izvršila 157 pogubljenja što predstavlja svojevrsni rekord u posljednjih 20 godina, javlja novinska agenciaj Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije