Saudijska Arabija: I stranci moraju poštovati ramazan

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija: I stranci moraju poštovati ramazan

Saudijska Arabija zaprijetila je u utorak strancima nemuslimanima u toj zemlji koji jedu, piju ili puše tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana. 

U tom kraljevstvu ramazan počinje u srijedu.

"Nemuslimanski stanovnici kraljevstva ne smiju jesti niti piti u javnosti tokom ramazana, u znak poštovanja prema svetom značenju tog mjeseca i osjećaja prema muslimanima", navodi ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju koje je prenijela državna novinska ageencija SPA. 

Stranci koji se primjete da krše post u javnosti, "bit će predmetom mjera odvraćanja koje uključuju poništenje njihovih radnih ugovora i protjerivanje iz kraljevstva", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da se od "kompanija, korporacija i pojedinaca zahtijeva da obavijeste svoje uposlenike" o pravilima. 

Naftom bogata Saudijska Arabija, koja primjenjuje strogu verziju šerijata, dom je za osam miliona stranaca, većinom Azijata. Tokom ramazana, muslimani poste od sumraka do zore i nastoje biti obazriviji i darežljiviji. 

Tokom ramazana, od muslimana se također traži da se suzdržavaju od pijenja tekućine, pušenja i vođenja ljubavi od zore do sumraka. Post je jedna od pet najvećih vjerskih obaveza po Islamu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije