Satelitske snimke pokazuju razorne štete u Mariupolju

0
Hina
Satelitske snimke pokazuju razorne štete u Mariupolju
Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies / Satelitski snimak

Satelitske snimke pokazuju požare, srušene zgrade i goleme štete nanesene civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima u Mariupolju, na jugu Ukrajine, objavila je privatna američka firma Maxar.

Vatre su vidljive u zapadnom sektoru crnomorske luke Mariupolj, a deseci visokih stambenih zgrada teško su oštećeni, navodi Maxar Technologies.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u subotu da je Mariupolj opkoljen ruskim snagama koje su izvele invaziju na njegovu zemlju, no taj lučki grad, koji je prije rata imao oko 400.000 stanovnika, još je pod ukrajinskim nadzorom.

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

U petak je gradsko vijeće Mariupolja objavilo da su najmanje 1582 civila ubijena u gradu u ruskom granatiranju i dvanaestodnevnoj blokadi.

Stanovništvo je danima pod artiljerijskom paljbom, bez struje, pitke vode, hrane i lijekova. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij okrivio je rusko granatiranje za neuspješne pokušaje evakuacije iz Mariupolja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije