Satelitske snimke otkrivaju: Rusi na granici s Finskom postavili 11 nuklearnih bombardera?

2
Radiosarajevo.ba
Satelitske snimke otkrivaju: Rusi na granici s Finskom postavili 11 nuklearnih bombardera?
Foto: Planet labs PBC / Snimci su jasno pokazali

Satelitske snimke pokazuju da je Rusija povećala broj strateških bombardera koji mogu nositi nuklearno naoružanje koji su stacionirani u ruskoj zračnoj bazi Olenija na sjeveru zemlje, nedaleko norveške granice, piše Daily Mail.

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95. 

Usporedbe radi, 12. augusta tamo nije bio niti jedan bombarder, a samo devet dana kasnije tamo su bila četiri bombardera.

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Informaciju u povećanju broja bombardera u Oleniji donijela je norveška internetska stranica za provjeru činjenica Faktisk.no, a svoje su tvrdnje potkrijepili satelitskim fotografijama koje je načinila američka Planet Labs PBC.

Medvedev prijeti nuklearnim ratom

Medvedev prijeti nuklearnim ratom

NATO je u petak saopštio da će u ponedjeljak početi svoju godišnju nuklearnu vježbu "Steadfast Noon", s do 60 aviona koji će učestvovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi.

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini nakon velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju.

"Steadfast Noon" će se vjerojatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem oktobra i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu bile potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

Joe Biden dao veliki intervju za CNN: Ko zna šta bi se desilo da Putin iskoristi nuklearno oružje

Joe Biden dao veliki intervju za CNN: Ko zna šta bi se desilo da Putin iskoristi nuklearno oružje

"Vježba, koja traje do 30. oktobra, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktuelnim događajima u svijetu", objavio je Savez na svojoj web stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

"Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje Saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Belgija je domaćin vježbi u kojima će učestvovati 14 zemalja i do 60 aviona, uključujući najnaprednije borbene avione na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52 koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u priopćenju.

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će Savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

"Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi vrlo pogrešan signal", rekao je novinarima, tvrdeći da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije