Sastanak tajanstvene grupe 'Bilderberg' u Britaniji

Radiosarajevo.ba
Sastanak tajanstvene grupe 'Bilderberg' u Britaniji

Najuticajnija svjetska grupa Bilderberg održaće ovogodišnji sastanak u britanskom gradu Hertfordshire. Na oficijelnoj stranici tradicionalnog sastanka najmoćnijih ljudi svijeta navedene su okvirne teme, poput tržišta rada, rastućeg nacionalizma, vanjske politike SAD, izazova u Africi, trendova u medicinskom istraživanju, politike EU te digitalnog ratovanja.

Mnogi politički i ekonomski analitičari i novinari tvrde da grupa Bilderberg ima veliki uticaj na svjetska dešavanja, a neki je optužuju da tajno upravlja čovječanstvom, javlja agencija Srna.

Ono što ovogodišnji sastanak razlikuje od ranijih jeste činjenica da je objavljena lista sudionika.

Pozivnicu su, između ostalih, dobili predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, bivši američki državni sekretar Henry Kissinger (koji je stalni akter ovih sastanaka). Na spisku je i holandska kraljica Beatriks, premijeri Italije i Francuske, švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, te mnogi drugi političari, medijski moguli i ekonomisti.

Među zvanicama će se naći i osnivač Amazona Jeff Bezos i glavni direktor Googlea Eric Smith. Na Bilderbergove konferencije može se doći samo sa pozivnicom, a među onima koji su sudjelovali na sastancima su kraljevi, predsjednici država, industrijski moćnici, te čelnici najjačih svjetskih korporacija.

Prva konferencija održana je u Hotelu "Bilderberg" u Holandiji 1954, a cilj joj je bio da popravi loš stav Evropljana prema SAD i da promoviše "atlanticizam" - ideju o bliskoj saradnji Evrope i Sjeverne Amerike. Postoji veliki broj novinara koji pasionirani prate sastanke "Bilderberga" i objašnjavaju da se na tim sastancima dogovara o ključnim političkim i ekonomskim događajima u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije