Sastanak o kojem se priča: Pogledajte kako je Lukašenko ušao u Putinov ured

0
AA
Sastanak o kojem se priča: Pogledajte kako je Lukašenko ušao u Putinov ured
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Lukašenko

Ruski predsjednik Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku u Moskvi sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je da ima “pozitivnih pomaka“ u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

“Informisat ću vas o situaciji u Ukrajini, prije svega o tome kako se odvijaju razgovori koji se sada vode skoro svakodnevno. Tu ima nekih pozitivnih pomaka o čemu su me izvijestili pregovarači naše strane. Sve ću vam to detaljno ispričati“, rekao je Putin.

Priznao je da Rusija ima problema u vezi sa ekonomskim sankcijama Zapada, dodajući da su oduvijek pokušavali zaustaviti razvoj Rusije, što se sada radi u velikim razmjerama.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

“Siguran sam da ćemo proći kroz ove poteškoće, dobiti više kompetencija, više mogućnosti da se osjećamo nezavisno, autonomno. Na kraju će biti dobro kao i prethodnih godina“, naglasio je ruski predsjednik.

Lukašenko je iznio tvrdnju da bi Kijev, da Rusija nije izvršila “preventivni udar“, napala rusko-bjeloruske trupe koje su održavale vojne vježbe.

“Oni su htjeli ne samo da napadnu Donbas, već su zauzeli i poziciju da napadnu Bjelorusiju“, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, strani plaćenici kreću se duž bjeloruske granice prema zoni Černobila kako bi napali ruske trupe s leđa, kako bi napali rusko-bjeloruske trupe da bi im skrenuli pažnju sa zapadnih granica i da bi sproveli neke planove u Černobilu koji su trenutno nejasni, ali ne obećavaju ništa dobro.

Lukašenko je osudio akcije ukrajinske vojske u zoni Černobila, rekavši da je uništenje dalekovoda koji snabdijevaju nuklearnu elektranu u Černobilu moglo dovesti do nuklearne katastrofe.

Bjeloruski predsjednik je zapadne sankcije okarakterisao kao nelegitimne i jednostrane.

Predložio je sazivanje zemalja članica Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti kako bi razgovarali o zajedničkom odgovoru na sankcije Zapada u smislu jačanja međusobne saradnje.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija 549 civila je poginulo, a 957 ranjeno u Ukrajini od početka rata, a strahuje se da je stvarni broj veći. Oko 2,5 miliona ljudi izbjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje, pokazuju nedavni podaci Agencije UN-a za izbjeglice.

O susretu dva lidera priča se i danas, da su u jako dobrim odnosima pokazali su i tokom razgovora. Kako je izgledao susret pogledajte u videu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije