Sastanak lidera EU-Kina: Uspostaviti odnose na principu pravednosti

Anadolija
Sastanak lidera EU-Kina: Uspostaviti odnose na principu pravednosti
Foto: EPA / Xi Jiping

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kazao je kako s Kinom žele uspostaviti vezu baziranu na reciprocitetu, odgovornosti i pravednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Kine Xi Jinping upriličili su konferenciju za medije nakon sastanka lidera EU-Kina održanog u online formatu.

Michel je kazao kako su tom prilikom razgovarali o klimatskim promjenama, ekonomiji, trgovini, međunarodnim odnosima, ljudskim pravima, ali i COVID-19. Dodao je kako žele balansirane odnose s Kinom, te da će nastaviti raditi na određivanju polja saradnje.

"Evropa treba biti igrač, a ne polje igre. S Kinom želimo uspostaviti vezu baziranu na reciprocitetu, odgovornosti i pravednosti", rekao je Michel.

Dodao je i kako žele pravedniju i balansiraniju trgovinsku vezu s Kinom.

"Nacionalna sigurnost u Hong Kongu nastavlja zabrinjavati EU i zemlje članice. Potrebno je čuti glas demokratije u Hong Kongu. Izrazili smo zabrinutost zbog ponašanja prema novinarima i borcima za ljudska prava te manjinama u Autonomnoj regiji Xinjiang i Tibetu", rekao je Michel.

Dodao je kako je s Kinom potrebno ostvariti pravedan odnos baziran na obostranim interesima.

"Nismo naivni. Znamo da se ekonomski, politički i društveni model u Kini značajno razlikuje od onog u EU", rekao je Michel.

"Obavili smo jasne, iskrene, konstruktivne i intenzivne pregovore", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je kako je razgovarano o ljudskim pravima, klimatskim promjenama, digitalizaciji i trgovini.

Navela je kako je ostvaren napredak na tri polja, ali da je potrebno učiniti još mnogo toga posebno kada je riječ o održivom razvoju i pristupu tržištu.

Von der Leyen je rekla kako je evropsko tržište otvoreno za kineske kompanije, te da i kineska tržišta trebaju omogućiti pristup evropskim kompanijama.

Pojasnila je i kako je razgovarano o pandemiji koronavirusa te da treba pružiti podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u dobijanju podataka o pandemiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako se saradnja s Kinom treba bazirati na principima reciprociteta i poštenoj konkurentnosti.

Dodala je kako je kineska ekonomija mnogo snažnija nego u prošlosti te pojasnila kako je razgovarano i o Hong Kongu i problemima s kojima se suočavaju manjine. Merkel je navela kako će nastaviti dijalog s Kinom kada je riječ o ljudskim pravima.

S druge strane, kineski predsjednik Xi Jinping kazao je kako se protive miješanju u unutrašnja pitanja Kine.

Xi je kazao kako se protive miješanju u unutrašnja pitanja Kine te svakoj sili ili osobi koja bi uzrokovala nestabilnost u zemlji, neslaganje i haos.

Osvrnuo se i na pitanja Xinjianga, te Hong Konga navodeći kako su oni povezani s čuvanjem nacionalnog suvereniteta Kine.

Xi je naveo i kako bi Kina i EU trebali biti posvećeni suživotu, saradnji, multilateralnosti i otvorenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije