Sarkofag od bijelog mermera za Lecha Kaczynskog

Radiosarajevo.ba
Sarkofag od bijelog mermera za Lecha Kaczynskog
Pripreme za sahranu (Foto: Agencja Gazeta)

U nekoliko gradova Poljske na ulice su i u srijedu navečer izašle stotine uglavnom mladih Poljaka da izraze protivljenje zbog toga što će predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Marija, koji su poginuli u subotu u avionskoj nesreći u Rusiji, biti sahranjeni u drevnom kraljevskom zamku Wawel u Krakowu, pored nacionalnih heroja i kraljeva.

U Krakowu ispod "papskog" prozora već drugo večer okupili su se protivnici sahrane u kraljevskom zamku, ovog puta oko 800 osoba s transparentima "Wawel samo za kraljeve" ili s imenom varšavskog groblja koje je prema mišljenju demonstranata pravo mjesto za predsjednika "Povazki".

Pristalice sahrane predsjedničkog para pored slavnih poljskih kraljeva u kripti gdje leži i slavni pobjednik nad Turcima kod Beča 1683. godine Jan III Sobieski, došli su u isto vrijeme na isto mjesto na kontraprotest.

Policija je dvije grupe demonstranata, koji su se upustili u verbalne čarke, morala da razdvoji kordonom, javljaju poljski mediji.

Dok se manje grupe Poljaka spore oko mjesta sahrane predsjednika, pripreme za njegovu sahranu u Wawelu uveliko traju. Već je određen sarkofag od bijelog mermera i već se priprema mjesto sahrane u Wawelu.

U subotu će u Warszawi biti upriličena komemoracija, a vozom će do Krakowa biti prevezeno tijelo Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije. Prijevoz tijela vozom podsjećanje je na maršala Jozefa Pilsudskog, koji je vodio poljsku državu 20-tih godina prošlog stoljeća i koji je jedan od najvećih simbola poljskog otpora ruskoj kolonizaciji.

Zbog sporenja u javnosti i među građanima sahrani na Wawelu mogu prisustvovati samo VIP-gost.

Ime stadiona po stradalom Kaczynskom
Jakub Majmurek: Od izbornog gubitnika do nacionalne žrtve
Protesti zbog sahrane Kaczynskog na 'kraljevskom groblju'
U nedjelju sahrana poljskog predsjednika i njegove supruge

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije