'Sanjam o ujedinjenju Sjeverne i Južne Koreje'

Radiosarajevo.ba
'Sanjam o ujedinjenju Sjeverne i Južne Koreje'

Unuk pokojnog dugogodišnjeg diktatora Sjeverne Koreje Kim Jong-ila
i nećak sadašnjeg čelnika Kim Jong-una dao je rijetki intervju za Finsku televiziju. Sa novinarima je razgovarao u Bosni i Hercegovini, gdje se školuje.

Sedamnaestogodišnji Kim Han-sol je u intervjuu nekadašnjoj visokoj UN-ovoj dužnosnici Elisabeth Rehn, koja je i pokroviteljica njegove škole u BiH, rekao da "želi poboljšati stvari za građane svoje zemlje". "Oduvijek sam sanjao da ću se jednoga dana vratiti, poboljšati i olakšati situaciju ljudima ondje", rekao je sin najstarijega brata sadašnjeg sjevernokorejskog čelnika.

Tinejdžer je u televizijskom intervjuu govorio i o svom snu o ujedinjenju dviju Koreja. "Imam južnokorejske prijatelje. Na početku je bilo čudno, ali malo-pomalo smo počeli razumijevati jedni druge", rekao je. "Upoznavanje ljudi dovelo me do zaključka da ću primati stavove s obje strane, procijeniti što je dobro, a što loše te donositi vlastite odluke", rekao je.

Kim Han-sol nikada nije upoznao svoga djeda ni strica. Njegov otac Kim Jong-ham nije naslijedio vlast u Sjevernoj Koreji jer ga, kako kaže njegov mlađahni sin, definitivno nije zanimala politika. Također, izgubio je naklonost Kim Jong-ila kada je u oktobru 2001. pokušao s lažnom putovnicom ući u Japan jer je "planirao posjetiti Disneyland u Tokiju", podsjeća Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije