Samoubistva zbog domaćeg zadatka

Radiosarajevo.ba
Samoubistva zbog domaćeg zadatka


Dva kineska tinejdžera oduzeli su sebi živote jer nisu uspjeli da na vrijeme završe domaći zadatak. Ovo pokazuje pod kakvim se pritiskom nalaze djeca u ovoj zemlji.

U hiper-kompetitivnom sistemu obrazovanja kakav je kineski, učenici provode u prosjeku 8,6 sati dnevno u školi i još nekoliko sati učeći kod kuće. Oba slučaja samoubistva desila su se u Nankinu, na istoku zemlje.

Prema pisanju lista China Dailyja, 15-godišnji dečak bacio se juče sa svoje zgrade, dok se drugi star 13 godina objesio u toku noći u svom domu zbog toga što nisu uspjeli da za vrijeme prvomajskih praznika završe sve domaće zadatke, javio je B92.net.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 99 odsto dece u Kini obuhvaćeno je obaveznim školovanjem, ali je sistem često kritikovan od strane roditelja i pedagoga zbog pretjeranog učenja "napamet", preoštre selekcije i rigidnosti obrazovnih metoda. 

Jedna studija iz 2007. je pokazala da učenici nerijetko provedu i po 12 sati u školi. Dodatni otežavajući faktor predstavlja i politika "jednog djeteta" zbog koje roditelji, u težnji da ono postigne što je veći uspjeh, vrše pritisak na svoje dete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije