Samit o klimi bez rezultata

Radiosarajevo.ba
Samit o klimi bez rezultata

Klimatski samit u Njujorku nije donio očekivane rezultate u borbi protiv neželjenih efekata promjene klime. Obama i Hu Jintao izrazili su namjeru da smanje emisije CO2 u atmosferu, ali su konkretne mjere izostale.

U New Yorku je održan jednodnevni samit posvećen kilmatskim promjenama na kojem je sudjelovalo oko 100 šefova država i vlada. I pored nenavođenja konkretnih mjera i brojki, generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je konferenciju Ujedinjenih naroda ocijenio uspješnom.

"Ovaj samit signalizira spremnost vodećih političara svijeta da prihvate predstojeće izazove i da u Kopenhagenu tim povodom zaključe odgovarajući sporazum", rekao je Ban Ki Moon.

„Uspjeh sporazuma u Kopenhagenu će značiti više prosperiteta, više sigurnosti. Potrebno je da korak po korak stičemo povjerenje. Pozivam sve lidere industrijskih zemalja da urade prvi korak. Također pozivam i lidere razvijenih zemalja da ulože svoj napor. Sve zemlje moraju uraditi više", rekao je na samitu u New Yorku generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon.

Dosadašnje mjere nedovoljne

Dosadašnje ciljeve industrijskih zemalja o smanjenu emisije izduvnih gasova Ban Ki Moon je ocijenio „nedovoljnim". Na predstojećem susretu, koji će se u decembru održati u Kopenhagenu, trebao bi da bude usvojen sporazum koji će naslijediti protokol iz Kyota.

Taj sporazum, potpisan u japanskom gradu Kyotu, ističe 2012. godine. Na samitu u New Yorku danski premijer Lars Lokke Rasmussen je kao domaćin predstojeće konferencije o klimi u Kopenhagenu izjavio da trenutno „zatišje u pregovorima" mora da bude prekinuto. Prema njegovim riječima susret u New Yorku je bio prvi korak u tom smjeru.

Među stotinjak šefova država i vlada su se našli i američki i kineski predsjednici Barack Obama i Hu Jintao. I oni su tom prilikim obećali poduzimanje intenzivnijih mjera u cilju zaštite svjetske klime. Obje ove zemlje, sa svojim emisijama Ugljendioksida – CO2, spadaju u najveće zagađivače čovjekove okoline.

Obama je u New Yorku, pored ostalog, rekao: „Vrijeme, koje moramo da vratimo, ističe. Ali ga, ipak, možemo vratiti. John Fitzgerald Kennedy je jednom izjavio da naši problemi potiču od čovjeka, I zato ih samo čovjek može riješiti…", rekao je Obama.

Vezano:
Na samitu o klimi ključni govori američkog i kineskog predsjednika

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije