Sakašvili obećava reforme u Gruziji

Radiosarajevo.ba
Sakašvili obećava reforme u Gruziji

Predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili je, uoči posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Tbilsiiju, obećao da će u zemlji provesti niz demokratskih reformi.

U obraćanju parlamentu, predsjednik Sakašvili je predložio održavanje prevremenih lokalnih izbora, direktno biranje gradonačelnika i smanjenje predsjedničkih ovlaštenja, kao i promjene u centralnoj izbornoj komisiji Gruzije i prepuštanje dijela kontrole nad medijskim javnim servisom opoziciji.

Kritičari međutim tvrde da je Sakašvili propustio priliku da se pozabavi najvažnijim pitanjima, kao što su odnosi s Moskvom i status otcijepljenih regiona Južne Osetije i Abhazije.

Biden je doputovao u Gruziju u ponedjeljak kako bi se sastao s tamošnjim političkim liderima, a susret sa Sakašvilijem je planiran za srijedu u Tbilisiju.

Opozicija u Gruziji optužuje Sakašvilija za izazivanje kratkog rata s Rusijom u augustu prošle godine, za nesprovođenje zakona i spore demokratske reforme.

Govor koji je Sakašvili održao u ponedjeljak bio je poruka onima koji ga optužuju za zloupotrebu vlasti, ocjenjuje dopisnik BBC-a iz Gruzije.

Poslanici u parlamentu, u kojem Sakašvilijeva stranka ima većinu, s odobravanjem su slušali predsjednikovo obraćanje.

Opozicioni lideri su govor, međutim, uglavnom ocijenili kao "plitak" i namjenjen popravljanju imidža predsjednika među širokim narodnim masama, kojima Sakašvili želi da, kako tvrde, "pruži iluziju o političkom pluralizmu".

Opozicija zahtijeva što skorije raspisivanje novih predsjedničkih izbora.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije