Britanija / Sahrana princa Philipa sljedeće subote, s Harryjem - ali bez Meghan

10. 04. 2021. u 21:01:00 Hina

Shares: 0

Britanska kraljevska porodica oprostit će se od princa Philipa, supruga Elizabete II. 17. travnja na privatnoj sahrani u dvorcu Windsor, u prisustvu princa Harryja, ali ne i njegove supruge Meghan, objavila je u subotu Buckinghamska palača.

Sahrana princa Philipa održat će se u subotu, 17. aprila u 15 sati po mjesnom vremenu u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor gdje je u petak preminuo suprug britanske kraljice Elizabete II., objavila je Palača.

Privatnu ceremoniju prenosit će televizija, a prisustvovat će i princ Harry, koji živi u Kaliforniji, ali ne i njegova trudna supruga Meghan Markle, objavljeno je.

Minutom šutnje na početku obreda u cijeloj zemlji odat će se počast preminulom princu.

Vojvoda od Edinburga, koji je bio je vjerna podrška kraljici sedam desetljeća, “mirno” je umro u petak ujutro u dobi od 99 godina.

Samo 30 osoba, njegovo četvero djece (Charles, Anne, Andrew i Edward), unuci i drugi rođaci biti će nazočni, u skladu s mjerama povezanim s pandemijom koronavirusa. Obredu će nazočiti princ Harry nakon burnog napuštanja monarhije.

Njegova trudna supruga Meghan, kojoj je liječnik savjetovao da ne putuje u Veliku Britaniju na sahranu, ostat će u Sjedinjenim Državama, rekao je jedan glasnogovornik palače.

Stanovništvo je pozvano da na početku obreda minutom šutnje oda počast princu Philipu 17. aprila, samo četiri dana prije kraljičina rođendana koja će 21. travnja napuniti 95 godina.

U Velikoj Britaniji počeli su dani žalosti 9. aprila i završit će s danom ukopa.

Kraljevska porodica počela je dvosedmično žalovanje, ali, neke javne obveze ipak će održati.

“Iako je to prirodno razdoblje tuge i žalovanja za kraljevsku porodicu i brojne drugi koji su poznvali i divili se vojvodi od Edinburga, očekujemo da će dani koji dolazi biti i prigoda da se oda počast izuzetnom životu”, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Kraljicu su u subotu u dvorcu Windsor posjetili sinovi, prinčevi Andrew i Edward.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)