SAD se sprema ovu državu proglasiti velikim saveznikom izvan NATO-a

0
Radiosarajevo.ba
SAD se sprema ovu državu proglasiti velikim saveznikom izvan NATO-a
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden tokom trodnevne državne posjete kenijskog predsjednika Williama Ruta proglasiti Keniju kao "velikog saveznika izvan NATO-a", rekao je izvor upoznat s planovima.

Kenija bi bila prva zemlja podsaharske Afrike koja bi dobila tu oznaku, što odražava nastojanje Washingtona da produbi odnose s tom istočnoafričkom nacijom, koja je dugo imala bliske odnose s Rusijom i Kinom, prenosi Hina.

Prilikom izražavanja dobrodošlice, Biden je izjavio novinarima da planira posjetiti Afriku u februaru nakon američkih predsjedničkih izbora. Dvojica čelnika će se ponovno sastati u četvrtak, nakon čega slijedi zajednička konferencija za novinare i svečana večera.

Magično Sarajevo pred Kurban bajram: Pogledajte fotografije koje oslikavaju atmosferu glavnog grada

Magično Sarajevo pred Kurban bajram: Pogledajte fotografije koje oslikavaju atmosferu glavnog grada

Visoki dužnosnici su rekli da će Biden i Ruto tokom sastanka raspravljati o nizu pitanja, uključujući trgovinu, olakšanje duga i budućnost Haitija, Ukrajine, Sudana i drugih područja.

Biden je u srijedu također najavio novu eru tehnološke saradnje između dviju zemalja, koja će uključivati rad na kibernetičkoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji i poluvodičima.

Podrška Bidenu pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine

Podrška Bidenu pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine

SAD će također najaviti nova ulaganja od 250 miliona dolara (458,6 miliona KM) putem Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), čime će se proširiti portfelj američke finansijske agencije u Keniji na više od milijardu dolara.

Obje zemlje dijele predanost osiguravanju razvoja i primjene tehnologije na način koji unapređuje transparentnost, odgovornost i ljudska prava, rekao je američki dužnosnik.

Kenija je, poput Sjedinjenih Država, postala "motor za inovacije", a njeno tehnološko središte "Silicon Savannah" vrijedno milijardu dolara dom je za više od 200 start-upova koji se bave različitim sektorima, uključujući čistu energiju, mikroelektroniku, finansijsku tehnologiju i e-trgovinu, naveo je dužnosnik.

Bidenovo imenovanje Kenije velikim saveznikom izvan NATO-a dolazi u trenutku kada se priprema slanje snaga u Haiti kao dio UN-ove misije za rješavanje sigurnosne krize na Karibima.

Tu oznaku SAD dodjeljuje bliskim saveznicima izvan NATO-a koji imaju strateške radne odnose s američkom vojskom.

Biden je u martu proglasio Katar velikim saveznikom SAD-a izvan NATO-a, čime je ispunio obećanje koje je dao Kataru ranije ove godine.

Voditelj Afričke inicijative pri Centru za globalni razvoj Gyude Moore rekao je da se Kenija pokazala pouzdanim partnerom SAD-a u vrijeme kada je Južnoafrička Republika vodila svoju neovisniju vanjsku politiku.

Saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije Cameron Hudson rekao je da će ovaj potez formalizirati promjenu koja je dovela do toga da se Kenija "pomaknula otvorenije u američku orbitu" posljednjih godina, uključujući veću saradnju u Somaliji.

"To je vrlo značajno. Nijedna druga zemlja podsaharske Afrike to nema", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije