SAD: Rusija "militarizirala" najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

1
AA
SAD: Rusija "militarizirala" najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu
Foto: EPA-EFE / Zaporožje

Sjedinjene Američke Države (SAD) u ponedjeljak su optužile Rusiju da je "u suštini militarizirala" ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje uoči očekivane posjete tom postrojenju od međunarodnih inspektora.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je da pored stacioniranja oružja i trupa na lokaciji, koja je najveće nuklearno postrojenje u Ukrajini, Rusija "puca iz okoline" na ukrajinske snage.

"Borbe oko elektrane treba da prestanu. Nuklearna elektrana nije mjesto u blizini kojeg treba da budu borbene operacije", rekao je Kirby novinarima.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Stanovnici Zaporožja nabavljaju tablete joda, raste strah od curenja radijacije

Stanovnici Zaporožja nabavljaju tablete joda, raste strah od curenja radijacije

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod kontrolom Rusije otkako su njene snage zauzele to područje u prvim danima rata. Rusija i Ukrajina se međusobno okrivljuju za granatiranje koje se dogodilo u blizini objekta posljednjih sedmica, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potencijalne nuklearne katastrofe.

Ponovljeni napadi izazvali su pozive SAD-a i drugih da se područje oko elektrane proglasi demilitariziranom zonom.

Najmanje 10 ljudi je povrijeđeno u ponedjeljak kada su ruske snage granatirale stambena područja oko nuklearnog postrojenja, naveli su ukrajinski zvaničnici.

Najnovija eskalacija dogodila se uoči posjete tima stručnjaka iz Međunarodne agencije UN-a za atomsku energiju (IAEA) elektrani na jugu Ukrajine.

Kirby je izrazio punu podršku SAD-a za predstojeću posjetu i pozvao Rusiju da osigura "siguran, neometan pristup ovim nezavisnim inspektorima".

Držeći elektranu, ruski predsjednik Vladimir Putin "može Ukrajinu držati kao taoca u pogledu vlastitih elektroenergetskih kapaciteta", dodao je Kirby.

"Elektrana Zaporožje u osnovi kontroliše svu električnu energiju koja se isporučuje u južnu Ukrajinu, pa čak i šire. On može držati tu struju kao taoca", rekao je Kirby, dodajući da bi Moskva također mogla preusmjeriti dio proizvodnje električne energije iz tog postrojenja u Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije