SAD raspoređuje 5.200 vojnika na granicu s Meksikom

Fena
SAD raspoređuje 5.200 vojnika na granicu s Meksikom
Foto: EPA / Migranti iz Centralne Amerike
Viši dužnosnik američke vojske izjavio je danas da će SAD poslati 5.200 vojnika na granicu s Meksikom do kraja sedmice, javlja Washington Post.

Do slanja vojske na južnu granicu doći će u sklopu operacije imena "Faithful Patriot" (Vjerni Domoljub op.a.), a kako Washington Post navodi, ta je operacija već u toku, pozivajući se na izjavu generala Terrencea O'Shaughnessyja.

On je rekao da će američka vojska u saradnji sa službenicima koji štite granicu raditi na jačanju granice u državi Teksas, a potom i u državama Arizona i Kalifornija.

Među 5.200 vojnika bit će tri bataljona bojnih inženjera, jedinice koje su specijalizirane za avijaciju te medicinsko i logističko osoblje

General O’Shaughnessy je naglasio da će na granicu biti poslani i helikopteri s opremom za noćni vid koji će vojsci i graničnom osoblju olakšati odlučivanje o daljnjim postupcima.

"Moći ćemo uočiti i identificirati grupe te brzo rasporediti osoblje gdje je to potrebno", zaključio je.

Dodao je i kako će Pentagon poslati jedinice vojne policije kao i teretne avione.

Već sada imamo 800 vojnika koji su na putu ka Teksasu", rekao je general u izjavi za medije.

"Idu iz Firt Campbella. Idu i iz Fort Knoxa. Sve su bliže granici", poručio je.

Rekao je kako je Pentagon već poslao 35 kilometara žilet žice na granicu te kako ima dodatne žice dovoljno za 240 kilometara granice.

Mediji podsjećaju kako se američkoj granici približava karavana migranata.

Predsjednik Donald Trump, koji pitanje karavane migranata iz Srednje Amerike koristi u svojoj kampanji uoči izbora, na Twitteru je ranije napisao da će vojska čekati tu grupu, čime je natuknuo da će biti riječ o puno direktnoj konfrontaciji s migrantima nego što su ranije tvrdili američki odbrambeni dužnosnici.

"Mnogi članovi bandi i mnogo loših ljudi infiltrirali su se u karavanu koja se kreće prema našoj južnoj granici", napisao je Trump.

"Molim vas, vratite se, nećete biti pušteni u SAD ako ne prođete pravni proces. Ovo je invazija na našu državu i naša vojska vas čeka", dodao je američki predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije