SAD: Putnik prizemljoio avion nakon što je pilot umro

Radiosarajevo.ba
SAD: Putnik prizemljoio avion nakon što je pilot umro

Amerikanac sa dvadesetak godina iskustva u letenju jednomotornim zrakoplovom, preuzeo je komande dvomotornog poslovnog aviona kako bi spasio svoj i živote četvero preostalih putnika.

Avion Beechcraft 200 King Air poletio je u nedjelju s aerodroma Marco Island na Floridi. U letjelici se pored licenciranog pilota za upravljanje dvomotornim avionima za prijevoz putnika nalazilo još pet osoba.

Međutim dok se avion nalazio u penjanju na zadanu visinu leta, pilot koji je upravljao avionom je umro za komandama aviona koji se nalazio na visini od preko tri hiljade metara.

Putnici su primijetili da nešto nije u redu, a jedan od njih hrabro je sjeo za komande aviona iako nikada do tada nije upravljao letjelicama s više od jednog motora s kojima je upravljanje zahtjevnije nego što je to slučaj s jednomotornim sportskim avionima.

Kako bi sebe i ostale putnike uspješno izvukao iz novonastale situacije, čovjek je kontroli leta dojavio u kakvoj situaciji su se zatekli te je zatražio pomoć pri upravljanju letjelicom.

Da bi mu pomogao, uposlenik lokalne kontrole leta je telefonom nazvao prijatelja u Connecticutu koji je kvalificiran i koji leti avionom King Air. On je putem kontrolora leta kolegi slao upute kako ispravno letjeti i sletjeti s avionom.

Dvadesetak minuta kasnije, svih pet putnika uspješno se prizemljilo, a hrabri putnik pilot je s razlogom mogao odahnuti s obzirom da je položio ispit s kakvim se niti jedan od njegovih kolega licenciranih za upravljanje dvomotornim avionima nikada nije suočio.

Index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije