SAD proglasio rusku Wagner grupu transnacionalnom kriminalnom organizacijom

1
AA
SAD proglasio rusku Wagner grupu transnacionalnom kriminalnom organizacijom
Foto: Foreignbreif.com / Wagner grupa

"Sjedinjene Države sankcioniraju pojedince i subjekte povezane s ruskom paravojnom grupom Wagner i njezinim čelnikom Jevgenijem Prigožinom", rekao je državni sekretar Antony Blinken.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas su službeno proglasile Wagner Grupu, povezanu s ruskim Kremljem, transnacionalnom kriminalnom organizacijom i sankcionirale niz povezanih subjekata.

Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da je na američku Crnu listu uvršteno osam pojedinaca, 16 pravnih lica i četiri aviona.

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Bivši zapovjednik plaćeničke grupe Wagner na ispitivanju

Bivši zapovjednik plaćeničke grupe Wagner na ispitivanju

U saopćenju se navodi da ove sankcije ciljaju na infrastrukturu koja podržava ruske operacije na bojnom polju u Ukrajini, uključujući proizvođače ruskog oružja i one koji upravljaju područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

"Dok sankcije i izvozne kontrole Rusiji od strane naše međunarodne koalicije nastavljaju gristi, Kremlj očajnički traži oružje i podršku, uključujući i kroz brutalnu Wagnerovu grupu, da nastavi svoj nepravedni rat protiv Ukrajine", izjavila je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ona je kazala da će nove sankcije Wagner Grupi dodatno spriječiti Putinovu sposobnost da naoruža i opremi svoj ratni stroj.

State Department također je sankcionirao tri osobe povezane s ruskim zatvorskim sistemom zbog navodnog pomaganja Wagneru u vrbovanju i obuci zatvorenika, kao i zamjenika premijera te jednu osobu i četiri pravna subkejta povezane s ruskim oligarhom Vladimirom Potanjinom.

"Sjedinjene Države sankcioniraju pojedince i subjekte povezane s ruskom paravojnom grupom Wagner i njezinim čelnikom Jevgenijem Prigožinom, uključujući njezinu ključnu infrastrukturu i povezane paravan kompanije, njezine operacije na bojnom polju u Ukrajini, proizvođače ruskog oružja i one koji upravljaju ukrajinskim regijama pod ruskom okupacijom", saopćio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije