SAD povećava isporuke oružja u Perzijskom zaljevu

Radiosarajevo.ba
SAD povećava isporuke oružja u Perzijskom zaljevu

Obamina administracija u tišini surađuje sa Saudijskom Arabijom i drugim saveznicima iz Perzijskog zaljeva kako bi ubrzala prodaju oružja te pojačala odbranu naftnih terminala i druge ključne infrastrukture i tako omela moguće napade Irana u budućnosti, piše The Washington Post, prenosi Hina.

Pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike SAD-a i bliskoistočnih vlada, list navodi da je ta inicijativa, uključujući i plan utrostručenja posebnih zaštitnih snaga u Saudijskoj Arabiji koje imaju 10 hiljada pripadnika, dio šireg nastojanja koje uključuje veću koordinaciju protuzračnih obrana i proširene vojne vježbe SAD-a s arapskim vojskama. Sve izgleda kao da je usmjereno na povećanje pritiska na Teheran.

Prethodna administracija predsjednika Georgea W. Busha prodavala je borbene zrakoplove i proturaketne sustave prijateljskim arapskim državama kako bi parirala sve brojnijem iranskom konvencionalnom arsenalu.

Saudijska Arabija i UAE vodeći su u regiji po jačanju svojih oružanih snaga, što je u posljednje dvije godine rezultiralo kupnjom američkog oružja vrijednog 25 milijardi dolara.

Vojni i obavještajni dužnosnici na Bliskom istoku kažu da zemlje Zaljeva prihvataju vojnu ekspanziju jer se Iran sve više opire međunarodnom pritisku za zaustavljanje svog nuklearnog programa. Zaljevske zemlje strahuju od iranskih udara iz odmazde ili njemu savezničkih skupina poput libnonskog Hezbolaha u slučaju da SAD ili Izrael prventivno napadnu iranska nuklearna postrojenja.

Kina upozorila SAD da ne prodaje oružje Tajvanu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije