SAD opozvao prvog saveznog suca u 20 godina

Radiosarajevo.ba
SAD opozvao prvog saveznog suca u 20 godina

Predstavnički dom američkog Kongresa je pokrenuo opoziv saveznog suca Samuela Kenta iz Teksasa, zatvorenog zbog laganja o seksualnom napadu na dvije žene, što je prvi postupak opoziva saveznog suca u posljednjih 20 godina.

Predstavnički dom u petak je jednoglasno prihvatio četiri tačke odluke o postupku opoziva Kenta, optužujući ga za seksualne napade na dvije ženske zaposlenice, te laganje sudskim istražiteljima i dužnosnicima ministarstva pravosuđa.

"Ponašanje o kojem je riječ je i šokantno i sramotno", rekao je demokratski kongresnik John Conyers, predsjednik Odbora za pravosuđe na početku rasprave.

Kent (59), je u ponedjeljak u saveznom zatvoru u Massachusettsu počeo s izdržavanjem kazne od 33 mjeseca zatvora, prenosi Hina.

Osuđen je na temelju priznanja krivnje za laganje sudskim istražiteljima o napadima na dvije sudske zaposlenice.

Kent, koji je savezni sudac od 1990., odbija podnijeti ostavku do iduće godine kako bi nastavio primati svoju godišnju plaću od 174.000 dolara.

Ako na suđenju u Senatu bude proglašen krivim po optužbama za opoziv, bit će prisilno smijenjen s dužnosti.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije