SAD odustaju od tužbe protiv Juliana Assangea

Radiosarajevo.ba
SAD odustaju od tužbe protiv Juliana Assangea

Američko ministarstvo pravosuđa je na pragu odluke da neće tužiti osnivača WikiLeaksa za objavu povjerljivih dokumenata, piše Washington Post.

Američki službenici tvrde da su u ministarstvu pravosuđa shvatili da neće moći tužiti Asanža, a da isto ne naprave i s američkim novinarskim organizacijama i novinarima, prenosi Fena.

Dva službenika su rekla da formalna odluka još nije donesena, no naglasili su da je mala vjerovatnoća da će Asssange biti procesuiran, osim ako ne bude umiješan u neko drugo krivično djelo. Stvar je u tome da Assange nije kriv za curenje povjerljivih dokumenata - on ih je samo objavljivao, kao i novinari.

"A ako nećete tužiti novinare za objavu povjerljivih informacija, što ministarstvo neće činiti, nema načina na koji bismo mogli tužiti Assangea", rekao je bivši portparol ministarstva pravosuđa Matthew Miller, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije