SAD na korak do reforme zdravstva

Radiosarajevo.ba
SAD na korak do reforme zdravstva

Reforma zdravstvenog sistema, jedan od glavnih prioriteta u predizbornoj kampanji Barracka Obame, mogla bi biti usvojena u američkom Senatu uoči ovogodišnjeg Božića, javlja britanski medijski servis BBC. Bijela kuća i Senat predstavili su novi zakon koji će omogućiti zdravstveno osiguranje za većinu Amerikanaca.

Članovi Senata glasali su 60 prema 40 za okončanje debate, čime su se stvorili uslovi da ovaj zakon bude stavljen na konačno glasanje dan prije Božića. Konačni prijedlog zakona će tada morati da bude usklađen sa drugim koji predviđa mnogo više izdataka, a koji je prošao glasanje u Predstavničkom domu SAD. Dugačka, u više navrata oštra debata kulminirala je glasanjem u ponedeljak, oko šest sati po srednjeevropskom vremenu.

Prema planu Bijele kuće, odobrenom početkom novembra ove godine, SAD će izdvojiti 1,05 biliona američkih dolara čime će oko 36 miliona Amerikanaca dobiti zdravstveno osiguranje. Demokrate su dobile samopouzdanje nakon što je njihov senator Bill Nelson, koji se protivio promjenama, u subotu pristao na kompromis i izjavio da će podržati prijedlog zakona.

Najbolji božićni poklon

''Danas je Senat napravio još jedan istorijski korak prema našem cilju, a to je da svim Amerikancima omogućimo kvalitetnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu'', izjavio je Harry Reid, senator Demokratske stranke, nakon izjašnjavanja Senata. Njegov kolega u ovoj državnoj instituciji i takođe demokrata, Tom Harkin, misli da bi usvajanje ovog zakona bilo ''najbolji božićni poklon'' građanima i građankama Amerike.

S druge strane, republikanci smatraju da predlog zakona ima mnogo manjkavosti. ''Zapamtite moje riječi, ovaj zakon će reoblikovati našu naciju. A, Amerikanci su se već izjasnili šta misle o tome. Oni ne žele ovaj zakon'', rekao je predstavnik manjina u Senatu Mitch Mcconnell.

Dobra vijest za milione građana

Zakon je napisan kako bi zaštitio milione građana SAD koji nisu obuhvaćeni sistemom zdravstvenog osiguranja, a njegovo usvajanje moglo bi donijeti najveće promjene u američkom zdravstvenom sistemu u posljednjih nekoliko decenija. Novim zakonom je predviđeno da većina Amerikanaca dobije zdravstveno osiguranje, dok će privatnim osiguravajućim društvima biti zabranjeno da odbiju podnosioca zahtjeva na osnovu njegovog prethodnog zdravstvenog stanja.

Sjedinjene Države su jedina bogata, industrijski razvijena zemlja koja nema univerzalnu zdravstvenu zaštitu. Zdravstveno osiguranje obezbjeđivali su prvenstveno poslodavci, a broj neosiguranih je u porastu zbog otpuštanja tokom nedavne recesije.

e-novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije