'SAD ima dvostruke standarde o ljudskim pravima'

Radiosarajevo.ba
'SAD ima dvostruke standarde o ljudskim pravima'

Rusija je u ponedjeljak  optužila SAD zbog dvostrukih standarda o pitanju ljudskih prava, kritkujući neuspjeh da se zatvori vojna baza Guantanamo i izvršavanje smrtne kazne dok američki Kongres raspravlja o zakonu koji bi mogao kazniti Moskvu.

Rusija i SAD pokušali su "resetovati" odnose kada je predsjednik Barack Obama ušao u Bijelu kuću 2009. godine, ali su odnosi postali izrazito hladniji otkako je Vladimir Putin prošle godine najavio povratak na mjesto predsjednika.

Republikanski kandidat Mitt Romney rekao je da je Rusija geopolitički neprijatelj broj jedan za SAD i da je Moskva postala sigurna luka za kršitelje ljudskih prava, prenio je Reuters.

Sada, dvije sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora, Duma je održala trosatno salušanje u kojem je kritikovala svog neprijatelja iz hladnog rata.

"Tvrdnja SAD-a da je apsolutni vođa u području ljudskih prava je neodrživa i nije potvrđena u praksi", citirala je agencija Itar-Tass izaslanika za ljudska prava pri ministarstvu vanjskih poslova.

Saslušanje u Dumi je uzelo formu prezentacije ministarstva vanjskih poslova što su preporučili poslanici.

Rusija također kaže da SAD koristi pitanje ljudskih prava kao izgovor za miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država diljem svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije