SAD i Rusija se usaglasili: Primirje počinje za Bajram

Radiosarajevo.ba
SAD i Rusija se usaglasili: Primirje počinje za Bajram
Sjedinjene Američke Države i Rusija usaglasile su plan o nametanju prekida vatre u sirijskom ratu i postavljanju temelja za mirovni proces, izjavio je danas američki državni sekretar John Kerry.

Keri je rekao da će primirje u Siriji stupiti na snagu u ponedeljak, prvog dana Kurban Bajrama, i da će, ukoliko potraje nedjelju dana, SAD početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.

Američki državni sekretar je, stojeći pored ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova nakon cjelodnevnih maratonskih razgovora u Ženevi, izrazio uvjerenje da će taj plan dovesti do pregovora o zaustavljanju sukoba.

"Danas, Sjedinjene Američke Države i Rusija objavljuju plan za koji se nadamo da će smanjiti nasilje, ublažiti stradanja i nastaviti kretanje ka pregovorima o miru i političkoj tranziciji u Siriji", rekao je Kerry.

Kako je dodao, SAD su uložile dodatne napore jer veruju da Rusija i Lavrov imaju mogućnosti da izvrše pritisak na režim sirijskog predsednika Bashar al-Assada da "zaustavi taj sukob, sedne za pregovarački sto i sklopi mir".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije