SAD i Kina podigle borbenu gotovost

Radiosarajevo.ba
SAD i Kina podigle borbenu gotovost


Trenutak eksplozije se ubrzano približava - upozorila je u četvrtak Sjeverna Koreja, potkrijepivši prvi put vojnim pokretima višednevne prijetnje udarima na američke i južnokorejske ciljeve.

Režim u Pjongjangu objavio je da je ratifikovao naredbu o mogućim udarima na ciljeve “američkih kapitalista”, dok je južnokorejska agencija Jonhap javljala da je Sjeverna Koreja prebacila raketu srednjeg dometa “musudan”, na istočnu obalu. Stručnjaci kažu da je domet te rakete 3.000 kilometara ograničen na ciljeve u Južnoj Koreji, Japanu i Guamu.

Mada analitičari podsjećaju da nije poznato da je Sjeverna Koreja isprobala raketu “musudan”, sumnjaju da ona raspolaže atomskom bombom, i ukazuju da je moguće da Pjongjang samo demonstrira silu, SAD, Južna Koreja, ali i Kina, povećale su borbenu pripravnost. Većina analitičara isključuje ratni sukob, ali ne i vojne provokacije, koje bi mogle da se otmu kontroli, zbog neiskustva i nepredvidivosti Kim Jong Una, koji bi mogao da krene u avanturu da bi svom narodu pokazao koliko je veliki, posebno pred proslavu godišnjice rođenja njegovog djeda, osnivača Sjeverne Koreje, Kim Il Sunga, 15. aprila.

U međuvremenu, američko ministarstvo odbrane saopćilo je da je odobrilo prodaju 60 borbenih aviona Južnoj Koreji, a kao mogući modeli pominju se “Lockheedov” nevidljivi F-35 ili “Boeingov” F-15. Iako je vijest objavljena usred napetosti na Korejskom poluostrvu, u Washingtonu kažu da su dogovori napravljeni ranije. Procjenjuje se da je riječ o poslu od desetak milijardi dolara.

Saopćavajući vijest o pojačanju odbrane na Guamu, američki sekretar odbrane Chuck Hagel je rekao da neke od akcija Pjongjanga “predstavljaju stvarnu i jasnu opasnost”.

Kineska armija pravi planove za hitno reagovanje. Vojni vrh Kine posebno je zabrinut za bezbjednost sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.

Razmatra se mogućnost da, u slučaju izbijanja ratnog sukoba, kineska armija uđe u Sjevernu Koreju da bi zaštitila nuklearna postrojenja i spriječila nuklearnu katastrofu.

Događaji na Korejskom poluostrvu počeli su da iritiraju i svjetska finansijska tržišta, inače navikla na učestale prijetnje Pjongjanga Seulu i Washintonu, pa je stigao i apel Europske unije da se smanje napetosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije